Aivar Kuusmaa.Foto: Stanislav Moshkov
Korvpall
24. veebruar 2020, 13:20

Aivar Kuusmaa: need mängud andsid signaali, et see võistkond võib jõuda EMile (2)

Eesti korvpallikoondisel on esimesed etteasted uue peatreeneri Jukka Toijala käe all tehtud, kui 2021. aasta EM-valiksarjas alistati esmalt võõrsil Põhja-Makedoonia 81:72 ning seejärel jäädi eile kodusaalis 81:87 alla Itaaliale. Meie endine tippmängija Aivar Kuusmaa jääb noore tiimi esitustega rahule.

„Kõigepealt on positiivne see, et kahest mängust saadi üks võit, mis annab väikse signaali, et võistkond võib jõuda EMile,” rääkis Kuusmaa. „Seda on Eesti koondisele hirmsasti vaja, eriti nendele poistele ehk sellele generatsioonile, kes nüüd peale kasvab.”

Gert Kullamäe tõdes pärast mängu Põhja-Makedooniaga, et Toijala käekirja kohta on vara midagi öelda, sest koos on veel nii vähe treenitud ja mängitud. Kuusmaa nõustub vana võitluskaaslasega, öeldes, et see käekiri hakkab ikkagi välja joonistuma suvel, kui valmistutakse sügisesteks valikmängudeks.

„Mängiti lahtist korvpalli, mida on huvitav vaadata nii tavainimestel kui korvpalli juures olevatel inimestel,” kõneles Kuusmaa. „Arvan, et praegu tegi Toijala asja hästi lihtsaks ja ka Itaalia vastu oli nii, et nii kaua kuni kutid joone tagant ära panid, olime nende vastu ees.

Ei oska öelda, kas väsimusest või rotatsiooni kasutamisest, aga mingil hetkel me enam joone tagant ei tabanud, kuigi mõned visked olid täitsa vabadelt kohtadelt.

Kaitsemängu koha pealt meeldis mulle väga see, kui Raieste pandi vastaste mängujuhi peale, siis nad olid puhta hädas oma rünnakute üles võtmisega ning Raiestega oli hea minna kohe kate-kattelt vahetusse. See oli taktikaliselt minu meelest väga hea käik Toijala poolt.”

Itaaliaga mängus pakkusid üksjagu kõneainet teise veerandaja viimased minutid, mil Kristian Kullamäe sopsas kaks kolmest, viies meid 14 punktiga juhtima, kuid võeti siis kahele veale viidates Toijala poolt kohe puhkama.

Itaallased said mängu tagasi ning vähendasid esimese poolaja lõpuks vahe kuue punkti peale. Mida Kuusmaa arvab – ehk võinuks Kullamäe veel üheks viskeks platsile jätta?

„Nii on raske kommenteerida või ennustada. Arvan, et Toijala mõttekäik oli selline, et Kullamäe tuleb hea emotsiooniga pingile, tal kaks viga, las tõmbab natuke hinge. Vahe oli turvaline, pluss neliteist ja ta julges noore Kriisa sisse panna sel hetkel. Arvan, et mõnes mõttes oli see otsus õigustatud. Tagantjärele tark on ju jube lihtne olla,” arutles Kuusmaa.

Ta lisas, et samuti on korvpalliringkondades arutletud küsimuse üle, miks Toijala ei riskinud teisel poolajal mängu panna Rain Veidemani. „Kaitse surus meid suhteliselt kõrgele rünnakut organiseerima, Veideman oleks võinud siis ehk teravust luua, aga see on jälle muidugi puhas spekulatsioon,” tõdes Kuusmaa.

Kuusmaa hinnangul on kõige tähtsam, et mängudest saadi positiivne emotsioon. „Muidugi ei saa me õnnelikud olla Itaalialt saadud napi kaotuse üle, sest kaotus on kaotus, aga üldjoontes arvan, et mängupilt oli positiivne ja see annab kindlasti jõudu nii mängijatele kui ka pealtvaatajatele, et vormistada novembris, kui valiksari kodus Venemaa ja Põhja-Makedoonia vastu jätkub, pilet EMile,” ütles korvpallikorüfee.