Sun Yang.Foto: AFP/Scanpix
Doping
28. veebruar 2020, 14:31

Haamriga dopinguproovid lõhkunud kolmekordne olümpiavõitja sai väga pika võistluskeelu (13)

Hiina ujuja Sun Yang sai antidopingu reeglite rikkumise ja proovi andmata jätmise eest kaheksa-aastase võistluskeelu.

2018. aasta septembris külastasid kolmekordset olümpiavõitjat dopingukütid, kellel polnud kaasas kõiki vajalikke dokumente, mistõttu polnud Sun Yang nõus koostööd tegema. Lisaks lõi hiinlane haamriga puruks tema verd sisaldanud ampulli.

Rahvusvaheline Ujumisliit (FINA) mõistis algselt sportlase dopinguprotsessis õigeks, sest testijatel tõepoolest puudus vajalik dokumentatsioon. Maailma antidopingu agentuur (WADA) kaebas otsuse edasi rahvusvahelisesse spordiarbitraaži kohtusse (CAS), kes Yangi süüdi nägid ja mehele lausa kaheksa aastat vältava võistluskeelu määrasid.

"Kuigi sportlase meelest polnud dopinguküttide tegevus rahvusvaheliste reeglitega vastavuses, ei suutnud ta esitada veenvat põhjust dopingukontrollist keeldumiseks ja vereproovide hävitamiseks," teatas CAS.

Sun Yang võitis Londoni olümpial 400 ja 1500 meetri vabastiilis ujumised, millel ta lisas ühe kulla Rio de Janeiros. Lisaks on kahemeetrisel hiinlasel OMidelt ka kaks hõbemedalit.

Sun Yang sattus 2019. aasta ujumise maailmameistrivõistlustel suure skandaali keskmesse. Briti ujuja Duncan Scott astus poodiumilt maha ning keeldus dopinguskandaalis olnud Yangi õnnitlemast. Hiinlane läks poodiumilt maha astudes Scotti juurde ja ärples "Sa oled luuser, ma olen võitja!"