ILUS LEND: Reedesel proovivõistlusel hüppas Kristjan Ilves neljanda tulemuse, kuid täna langes ta kehva tuule ohvriks.Foto: Imago Sport / Scanpix
Talisport
1. märts 2020, 18:46

Kristjan Ilves: kindlasti ei paku rõõmu, et kohad jäävad kogu aeg 20–30 vahele (2)

Kahevõistleja Kristjan Ilvese (23) hooaeg jätkus täna Soomes Lahti MK-etapi 26. kohaga, mis jättis talle suhu mõru maigu.

Hommikul toimunud suure mäe (HS 130) hüppevõistlust segas tugev tuul, mis muutis selle loteriiks. Ilves, kes pidi loodusjõudude tõttu suisa kaks korda poomilt maha tulema, oli üks neist, kellel ei vedanud tuulega.

„Tuul polnud ohtlik, aga olud olid väga ebavõrdsed,“ sõnas 109,5 meetri peal maha potsatanud eestlane umbes tunnike pärast suusasõitu. „Vedas neil, kes said tuult vastu rohkem ülevalt ja vähem alt. Sain küll [vastutuule eest] 18 miinuspunkti, aga otsas puhus väga kõvasti, 4–5 m/s vastu, all oli vaikus.

Väga-väga madalalt poomilt (kaheksandalt – M. T.) tehtud hüpe jääbki sellisel juhul lihtsalt seisma, kui alt midagi ei toeta. Tuledki maha nagu kivi. Kindlasti ei teinud nii head hüpet kui [reedesel] proovivõistlusel, aga nii kehva ka mitte. Paraku läks loteriiks, nagu kartsin. Kahjuks jäi enda tegemistes natuke puudu.“

Suusarajal ei liha ega kala

Otsustanuks ninamehed hüppevõistluse ilma tõttu pooleli või ära jätta, nagu tehti suusahüppajate kvalifikatsiooniga, pääsenuks Ilves vastavalt reedese proovivõistluse tulemustele suusarajale neljandana. Aga käega löömise asemel – kuigi ajakava oli tugevalt lõhki – nihutasid kohtunikud tuulekoridori piire, et kõik mehed saaksid kindlasti tornist laskuda. Nii saigi Ilves hüppemäel 24. koha ja startis 10 km suusadistantsile 127 meetrit lennanud Akito Watabest 2.37 hiljem.

Ilves läbis neli Lahti traditsiooniliselt rasket 2,5 kilomeetri pikkust ringi 33. ajaga (kaotus kiireimale suusatajale 1.36) ning finišeeris 26ndana, võitjast Watabest 3.05,3 hiljem. „Ei saa öelda, et kehv [sõit] oli, aga midagi väga rõõmustavat ka mitte,“ arutles Eesti parim kahevõistleja.

„Suusatasin umbes kaks ja pool ringi päris kiires pundis, aga kolmanda ringi lõpu poole läks natuke raskeks. Lõpus suutsin paar meest ära võtta. Stardikoht oli selline, et väga midagi püüda polnud, sest vahed ees olid maru suured. Pidin mõne tagant tulnud mehega sõitma nii palju kui tuleb. Kokkuvõttes jääb suhu väga mõru maik, sest etapp sai tegelikult treeninghüpete ja proovivõistlusega väga positiivse alguse. Kahju, et täna ei olnud niimoodi.“

Potentsiaali on

Kaelavigastuse tõttu alles jaanuaris võistluskarussellile hüpanud Ilves on nüüdseks osalenud üheksal MK-etapil, millest kaheksa on lõpetanud punktikohal ehk 30 seas. Parim koht on 17., halvim 32.

„Kindlasti ei paku rõõmu, et kohad jäävad kogu aeg 20–30 vahele,“ märkis Ilves. „Kord jääb hüppest, kord suusasõidust puudu. Kohtadest pole väga midagi rääkida, aga potentsiaali mingiks heaks tulemuseks on. Suusarajal on võrreldes eelmise hooajaga jaksu kõvasti rohkem, tunnen, et võitlen rajal. See on positiivne. Kui sel hooajal ei suuda ilusat tulemust teha, siis järgmisel kindlasti.“

Ta lisas, et siiani on eelkõige jäänud puudu pikast hüppest, mis annaks suusasõiduks nii hea stardipositsiooni, et saaks distantsi alguses pisut rahulikumalt võtta ja jaksu paremini jagada. Varu olla kuskil 30 sekundi jagu. Ebastabiilsust hüppemäel põhjendab ta hoovõtuasendiga, mille kallal on viimasel ajal kõvasti vaeva nähtud.

Käimasoleva hooaja eel alanud koostöö Norra koondisega jätkub suure tõenäosusega Pekingi olümpiamängudeni, sest mõlemad osapooled on rahul. „Minu teada üritatakse enne selle hooaja lõppu allkirjastamine ära teha,“ sõnas Ilves, kes tunneb end norralaste seltsis aina mugavamalt.

Lahtist põikab ta koju, võtab mõne päeva rahulikumalt ja reisib neljapäeval Norrasse Oslosse, kus peetakse nädalavahetusel hooaja eelviimane MK-etapp. Võistlusaasta lõppeb nädal hiljem Lõuna-Saksamaal Schonachis. Ilvese tänaste andmete järgi ei tohiks koroonaviirus kahevõistlejaid segada.

***

Lahti MK-etapp

Laupäev (tiimisprint)

1. Norra I (Jörgen Graabak ja Jarl Magnus Riiber) 29.06,3
2. Saksamaa I (Terence Weber ja Manuel Faisst) +28,1
3. Saksamaa II (Johannes Rydzek ja Vinzenz Geiger) +30,8

Pühapäev (HS 130 + 10 km)

1. Akito Watabe (Jaapan) 25.41,1
2. Jörgen Graabak (Norra) +2,9
3. Vinzenz Geiger (Saksamaa) +7,9
...
26. Kristjan Ilves +3.05,3

MK-sarja punktiseis

1. Jarl Magnus Riiber (Norra) 1486, 2. Jörgen Graabak 1061, 3. Vinzenz Geiger 899, ... , 32.–33. Kristjan Ilves 47.