Foto: Sony
Esport
9. märts 2020, 16:29

ÕHTULEHE TEST | Kas uus kentsakas lisaseade muudab PlayStation 4 puldi kasutamise paremaks?

Kui Sony kuulutas möödunud aasta lõpus, et toob turule PlayStation 4 puldi jaoks mõeldud DualShock 4 Back Button Attachment lisaseadme, ma naersin. Kohmaka nimega agregaat tundus tarbetu ning nägi isegi vaataja silmades peituva ilu standardite järgi ilmetu välja. Nüüd olen seda aga mõnda aega testinud. Kas esmamulje lükati ümber?

Millega täpsemalt tegu? DualShock 4 Back Button Attachment (ehk emakeeli võrdväärselt lohisev Tagumise Nupu Lisaseade) on plastmassist seadeldis, mis kinnitub su eksisteeriva PS4 puldi külge. See koosneb kahest programmeeritavast lisanupust ehk lapatsist ning pisikesest ekraanist, mille abil nuppe programmeerida saab.


Lisaseadme ülesanne on lihtne. Mängija saab vastavalt mängule valida, millised puldi nupud peaksid reageerima siis, kui vajutada kas vasakut või paremat lapatsit.

Oletame, et sulle meeldib mängida tulistamismängu „Call of Duty: Modern Warfare“.Peamiselt saavad mängimise ajal vatti juhtkangid (liikumine) ning puldi „päästikud“ (sihtimine ja tulistamine). Vahel on aga vaja pöidlad kangidelt võtta ning kasutada neid selleks, et kas üle takistuste ronida-hüpata või vastasele ligi hiilides nuga anda.

Pingelistes olukordades võib aga selleks kuluv sekundi murdosa maksta sulle su virtuaalse elu. Siinkohal tulebki appi kirjeldatud lisaseade. Näiteks saab äärmiselt mugavalt noahoobinupu ühe lapatsi alla programmeerida. Nii ei pea sa oma pöidlaid juhtkangidelt ära võtma ning tõenäosus, et sinu nuga välgub kiiremini kui vastase oma, on tunduvalt kõrgem.

Lapatsite programmeerimine on ülimalt lihtne. Tuleb vaid ekraanile vajutada ning vastava lapatsiga meelepärane nupp valida. Vaid Share ja Options nupud on valikust puudu. Foto: Sony

Teine ideaalne žanr, mis lapatsite olemasolust võidab, on võidusõidu oma. Kuigi automängudes on parema juhtkangi kasutamine tunduvalt vähemtähtsam (üldjuhul suudab kaamera autot jälgida ning paremat kangi kasutatakse vahel selja taha piilumiseks), on siiski võimalik lisaseadme lapatseid kasutada näiteks käsipiduri tarbeks.

Mis veelgi parem – sa võid salvestada mitu erinevat nupuprofiili. See tähendab, et ühelt mängult teisele üle minnes ei pea iga kord lapatseid ümber programmeerima, vaid tuleb lihtsalt valida õige profiil, mille all õiged kombinatsioonid juba paigas. 

Seega, kasutegur on kindlasti olemas. Positiivsetest külgedest tasub kindlasti ära märkida, et oma odavast hinnast hoolimata (ligikaudu 35€) on seadme ehituskvaliteet igati adekvaatne. Kui ma agregaati esmakordselt oma puldi külge hakkasin kinnitama, ma pisut kartsin.

Nimelt arvasin, et on oht, et võin kõrvaklapiühenduse pooleks murda. Tegelikkuses aga ongi lisaseadme kinnitamisel pisut rohkem jõudu vaja rakendada. Ei pea muretsema, tasa ja targu lähenedes ei anna miski järele.

Lisaks näeb seadeldis puldi küljes välja viisakam kui esialgu tunduda võis. Kõige viimase märkusena mainin ära, et puldile kinnituv jublakas on pea kaalutu. Karp, mille sees see peidus oli, tundus esimest korda kätte võttes isegi raske, aga kaant avades selgus, et 90% selle kaalust kuulus kaasatulevale manuaalile.

Siiski pole tegemist ideaalse esemega. Kuna Dualshock 4 on niigi keskmisest puldist pisut väiksem ja kompaktsem, jäävad lapatsid pisut ebamugavalt sõrmede alla. Mida suuremad käed, seda ebamugavamaks olukord (ilmselgelt) muutub.

Seadme põhjas asub ka 3,5mm kõrvaklapiauk Foto: Sony

Puldi seljale jääb peale lisaseadme ühendamist üpriski vähe ruumi ning seega peavad sõrmed puhkama lapatsitel. Kuna aga tegemist on nuppudega, peab olema ettevaatlikum, et mitte valeliigutust teha.

On suhteliselt ilmselge, et DualShock 4 Back Button on Sony vastus Microsofti Xbox Elite pultide seeriale. Microsofti tooted lubavad kasutajal juhtkange vahetada ning annavad võimaluse puldi seljale lausa neli eraldi lapatsit kinnitada. Samas on tegemist äärmiselt kalli lisaseadmega. Sony lahendus on taskukohane ning lubab igat olemasolevat PlayStationi pulti funktsionaalsemaks muuta.

Kuigi Dualshock 4 on ka PC-ga ühilduv ning lisaseadmest saavad kasu ka inimesed, kes arvuti peal justnimelt Sony pulti kasutavad, on veider, et säärane agregaat niivõrd hilja turule toodi. On ju PlayStation 5 juba käesoleva aasta lõpus poelettidele jõudmas ning kõikide eelduste kohaselt DualShock 4 Back Button uue masina puldiga kokku ei sobi... 

Aga see kõige tähtsam küsimus – kas sa peaksid antud lisaseadme endale soetama? Jah, kui su sõrmeotsad on kiiremad kui su pöidlad ning kiirem reaktsiooniaeg on sinu jaoks oluline. Tavakasutaja jaoks on aga tegemist pigem asjaga, mida korra tore proovida, ent mille olemasolu pole vajalik ega selle ostmine kohustuslik.