Wayde van NiekerkFoto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
2. märts 2020, 17:02

Raskest vigastusest taastunud maailmarekordiomanik on jõudsalt rühkimas tippvormi poole

2016. aastal 400 meetri jooksus Rio olümpiakulla maailmarekordit tähistava 43,03ga võitnud Wayde van Niekerk rebestas aasta hiljem ragbit mängides põlveliigese eesmise ristatisideme. Sellele järgnes enam kui kaks aastat väldanud vigastuspaus, kuid nüüdseks on lõuna-aafriklane võistlusrajal tagasi ning on tänavu näidanud juba heast klassist aegu.

22. veebruaril läbis 27aastane veerandmailer 200 meetrit ajaga 20,31. Tulemus jääb küll alla tema isiklikule rekordile (19,84), kuid kuna aasta on alles algamas, võib sooritust lugeda õnnestunuks.


Hiljem samal päeval võitis van Niekerk 100 meetri jooksu, saades kirja aja 10,10. Kuigi tippmark on tal veelgi kõvemast klassist (9,94), näitab resultaat, et kiiruslikud võimed on lõuna-aafriklasel taas head.

Üleeile tegi ta kaasa ka põhialal, 400 meetri distantsil, mille võitis 47,42ga. Aeg jääb küll kõvasti alla parimate päevade tulemusele, kuid videolt oli näha, et van Niekerk võttis jooksu äärmiselt rahulikult; eelkõige oli eesmärgiks näha, kuidas keha üle pika aja pingutusele reageerib.

Nähtuga on rahule jäänud ka tema treenerist vanaema Ans Botha, kes kinnitas, et kõike van Niekerk välja ei pannud.

"Wayde lasi jala sirgu 20 meetrit enne lõppu, ta lihtsalt sörkis. Ta oleks võinud vabalt 45ga joosta. Sellise ilmaga ei saa liiga kõvasti pingutada ning kuna Olümpiani on kõigest viis kuud, ei hakka me ühtegi riski võtma," vahendas Botha sõnu Yahoo! Sports.

400 meetri jooksus tõotab tänavu tase tulla ääretult kõrge, sest juba eelmisel aastal näitasid noored veerandmailerid väga heast klassist aegu. 22aastane Michael Norman sai kevadel kirja kõigi aegade neljanda tulemuse 43,45, mis jäi ka aasta parimaks. Dohas tuli maailmameistriks 24aastane Steven Gardiner 43,48ga ja USA meistrivõistlused võitis 43,64ga samuti 24aastane Fred Kerley.