Maskis tööline valmistub olümpiaks.Foto: AP/Scanpix
Olümpia
3. märts 2020, 12:02

Jaapani minister vihjas, et leping lubaks olümpiamängud edasi lükata (3)

Jaapani olümpiaminister Heiko Hashimoto vihjas, et kehtiva lepingu järgi peavad Tokyo suveolümpiamängud toimuma sel aastal. Mis omakorda jätab õhku võimaluse, et võistlus ei toimu esialgu planeeritud ajal ehk 24. juulist kuni 9. augustini.

Olümpiamängude korraldajad on seni kinnitanud, et teevad kõik endast oleneva, et suurvõistlus toimuks just planeeritud kuupäevadel. Siiski tekitab kahtlusi koroonaviiruse kiire levik üle maailma ning praegu on väga keeruline ette ennustada, mida toovad kevad ja suvi.

Hashimotolt uurit, mis saab, kui näiteks paari kuu pärast on viirus veelgi enam levinud. „Leping näeb ette, et olümpiamängud toimuvad 2020. aastal. Seega võib siit välja lugeda, et edasilükkamine on lubatud. Samal ajal teeme kõik endast oleneva, et mängud toimuks just planeeritud ajal.“

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) kõige pikaajalisem liige Dick Pound ütles 25. veebruaril AP-le, et lõplik otsus olümpiamängude toimumise, kolimise, edasilükkamise või ärajätmise osas tehakse mai lõpus: „Väga palju tuleb enne olümpiat valmis seada. Peame tegelema turvalisusega, toiduga, olümpiakülaga, hotellidega. Meediaesindajad hakkavad juba oma stuudioid ehitama,“ sõnas ta.

Mis juhtub aga siis, kui mai lõpus on seis kehv? „Siis tuleb mõelda ärajätmisele,“ vastas ta. Ühtlasi oli see vihje, et olümpiamängude kolimine näiteks Londonisse (Inglismaa poliitikud on sellise variandi välja pakkunud - toim) pole vähemalt Poundi arvates võimalik.

Muuhulgas pöördus ta umbes 15 000 suurvõistluseks valmistuva sportlase poole: „Praegu teame nii palju, et te tulete Tokyosse. Hetkeseisuga on kõik samamoodi nagu varem. Keskenduge spordile ja võite kindlad olla, et ROK ei saada teid pandeemiasse.“