Vasaloppeti start.Foto: TT NEWS AGENCY
Talisport
3. märts 2020, 16:22

Norrakad kiitsid Vasaloppeti parimat eestlast: naiste võitja peaks osa auhinnarahast Põllustele andma

Pühapäeval sõidetud legendaarsel Vasaloppeti suusamaratonil oli parim eestlane Mart Kevin Põlluste, kes ületas finišijoone 62. kohaga. Nüüd on mees 90kilomeetrist katsumust oma blogis pikemalt kirjeldanud.

"Nagu Visma Ski Classics võistlustel tavaks on saanud, siis päev enne säras veel taevas päike ja oli imeline talveilm, kuid pühapäeva öösel hakkas kõvasti lund sadama. Seega laupäevane suusatest ei andnud väga suurt tulemust, kuid mingit pilti on ette vaja. Meie hooldemehed töötasid öö läbi ja kuulsin, kui mehed kell 3.30 magama vajusid," kirjutab Põlluste. "Võistluspäeva hommikul kell 8.00 tõusid stardiväravad ja 15 000 inimest alustas seiklust rajal, kus ühtegi klassikajälge näha ei olnud."

"Mina sain stardist väga halvasti minema. Küll olid ees mehed, kes otsisid taga uut suusakeppi ja tekitasid totaalse kaose. Küll jäid ette tublid harrastajad, kes ei suutnud tõusu sõita. Igatahes mingi hetk nägin, kuidas esimene ots eest liigub, aga paanikaks ei olnud põhjust. Esimese tõusu otsas olin kuskil 100. koha ümber."

"35 kilomeetri peal olin suure grupi lõpus ja nägin, kuidas mehed ees hakkasid vahesid sisse jätma. Nüüd hakkas kiire. Konkurent konkurendi haaval liikusin ettepoole, aga kurat, jõudu jäi väheks. Nägin gruppi enda ees. See ei olnud üldse kaugel, kõigest 200 meerit, aga lähemale ei jõudnud. Selleks hetkeks olin juba 10 kilomeetrit meeleheitlikult kiirendanud ja suusaradu sisse lükanud, sest kõik sõitsid ainult üksteise järel ja mööduda oli väga raske. Peale Evertsbergi (50 km) sain aru, et peagruppi ma enam täna ei näe ja pean võitlema iga koha eest, mida pakutakse."

"Üllataval kombel sattusin veduriks jällegi naisteliidrile. Seekord oli selleks Lina Korsgren ja ta tegi elu sõitu. Ka NRK (Norra rahvustelevisioon) kommentaatorid olid öelnud, et Korsgren peaks osa võidurahast Põllustele andma, kes teda kriitilisel hetkel pikalt vedas. Jõudsime koos järgi mitmetele tugevatele sõitjatele ja olin juba esikuuekümne piirimail, kuid siis hakkas keha näitama väsimuse märke. Raja 65. kilomeetril tekkis esimene raske hetk, käed muutusid järjest raskemaks ja konkurendid hakkasid käest libisema."

Sõidu viimaseks 15 kilomeetriks eestlane kosus ning "andis minna nii nagu torust tuli."

"Oma teisel Vasaloppetil sain 62. koha, edasiminek eelmise aasta 117. kohaga on märgatav. Esimest korda sel hooajal suutsin panna kokku hea maratoni, kuigi paar taktikalist viga jäid kripeldama, aga sellest hoolimata andsin endast kõik ja see oligi minu jaoks peamine."

Põlluste blogipostitus täispikkuses.

---------------------------------------------

Nelikvõidu võtsid Vasaloppetil meeste seas norrakad. Esimesena finišeeris Petter Eliassen, kellele järgnesid Stian Hölgaard, Torleif Syrstad ja Tord Asle Gjerdalen. Naiste võitja Lina Korsgren lõpetas üldarvestuses 57. kohal.

Kokkuvõttes juhib Visma Ski Classics sarja 1195 punktiga norrakas Andreas Nygaard, kes Vasaloppetil sai kuuenda koha. Gjerdalen on 1095 punktiga teine ja Hölgaard 1055 punktiga kolmas. Põllustel on koos 98 punkti, millega paikneb 70. positsioonil.

Naistest on 1445 punktiga üldliidriks rootslanna Britta Johansson Norgren, Vasaloppetil võidutsenud Korsgren on 1125 punktiga neljas.

12 osavõistlusest koosnevas pikamaasõitude sarjas on Pro Touri kalendrisse jäänud veel kolm maratoni, millest järgmine on 21. märtsil klassikalises tehnikas sõidetav Birkebeinerrennet Norras.