Meedik hiinas Wuhani linnas patsiendilt analüüsi võtmas. Pilt on tehtud 5. märtsilFoto: AFP/Scanpix
Maailm
5. märts 2020, 20:20

Avaldatud 4. märtsil, uuendatud 5. märtsil kell 20.20

VÄRSKED ANDMED: uus koroonaviirus on võtnud elu 3348 inimeselt, see levib 86 riigis. Itaalias suri neljapäeval 41 patsienti (163)

Hiinas Wuhanis valla pääsenud uut tüüpi koroonaviiruse Sars-CoV-2 põhjustatud kopsuhaiguse Covid-19 ohvrite arv kasvas neljapäeva lõunaks ametlikel andmetel 3348-le. Hiinas lisandus viimase ööpäeva jooksul 32  ja Itaalias koguni 41 surnut. Uusi nakatunuid oli Hiinas ööpäeva jooksul vaid 139, kuid seevastu Itaalias ligi 800. Soomes lisandus neljapäeva keskhommikul viis nakatunut, kokku on neid seal 12. Esimene surmajuhtum registreeriti neljapäeval Šveitsis ja Suurbritannias. Iraani valitsuse otsusel suletakse kuuks ajaks kõik koolid ja ülikoolid. Pekingi ülikooli teadlaste sõnul on ülekaalus viiruse leebema vormi levik.

Ka Itaalia valitsuse otsusel suleti viiruse leviku tõkestamiseks alates neljapäevast kuni 15. märtsini kõik koolid ja ülikoolid.

USA-s California osariigis kehtib aga neljapäevast hädaolukord. USA kongress eraldab võitluseks koroonaviirusega 8,3 miljardit dollarit.

Jaapani valitsus otsustas, et alates 9. märtsist paigutatakse kõik Hiinast ja Lõuna-Koreast riiki saabuvad isikud kaheks nädalaks karantiini. 

Väljaspool Mandri-Hiinat on nakatunuid juba enam kui 17 100. Erilist muret teeb viiruse kiire levik Lõuna-Koreas, Itaalias, Iraanis ja ka Jaapanis. Uute riikidena lisandusid kolmapäeval Argentiina, Tšiili, Poola, Fääri saared, Ungari ja Sloveenia ning neljapäeval Bosnia ja Lõuna-Aafrika Vabariik. 

Saksamaa tervishoiminister Jens Spahn parlamendis esinemas. Foto: Reuters/Scanpix

Saksamaa tervishoiuminister Jens Spahn ütles kolmapäeval parlamendis tehtud valitsusavalduses, et Hiina koroonaepideemiast on saanud ülemaailmne pandeemia. Saksamaal kehtestati ka oma riigi arstide paremaks varustamiseks meditsiinilisele kaitsevarustusele ekspordipiirangud. 

Kolmapäeval diagnoositi uus koroonaviirus Brüsselis asuva Euroopa Kaitseagentuuri (EDA) meessoost töötajal, kes saabus 23. veebruaril Brüsselisse Itaaliast. Ettevaatusabinõuna tühistati kõik EDA  peakorteris kavas olnud kohtumised kuni 13. märtsini. Tegemist on esimese korraga, kui uus koroonaviirus tuvastatakse Euroopa Liidu institutsiooni töötajal. Belgias oli neljapäeva lõunaks registreeritud 50 haigusjuhtu.

Hiina terviseameti kõrge esindaja ütles kolmapäeval, et haiguse Covid-19 peiteaeg kestab keskmiselt viis kuni seitse ja maksimaalselt 14 päeva. 

Osa eksperte loodab, et uued haigusjuhtumid hakkavad vähenema siis, kui õhutemperatuur hakkab kevadel tõusma. 

Iraan vabastas ajutiselt üle  54 000 vangi, et takistada koroonaviiruse levikut ülerahvastatud vanglates. Vabadusse lasti vaid need vangid, kelle koroonaviiruse test osutus negatiivseks, teatas õiguskaitseorganite esindaja Gholamhossein Esmaili ajakirjanikele.

Maailma lennundussektor võib sel aastal uue koroonaviiruse leviku tõttu kaotada 113 miljardit dollarit käivet, hoiatas neljapäeval Rahvusvaheline Lennutranspordiliit (IATA).Paar nädalat tagasi arvas IATA, et langus on vaid 29,3 miljardit dollarit.

Väljaspool Mandri-Hiinat on uut tüüpi koroonaviiruse tagajärjel surnud 336 inimest. Neist 148 Itaalias, 107 Iraanis, 40 Lõuna-Koreas,11 USAs, kuus Jaapanis, kuus Prantsusmaal ja kolm Hispaanias. Esimene surm registreeriti neljapäeval Šveitsis ja Suurbritannias.

Kaitsemaskides sõdurid Lõuna-Korea pealinna Souli äritänaval. Pilt on tehtud 4. märtsil. Foto: Reuters/Scanpix

Haigestunuid oli Hiinas 80 422 ja mujal maailmas 17 200. Tervenenud on seni  54 000 inimest.

Väljaspool Mandri-Hiinat on uut tüüpi koroonaviirus avastatud kokku 85 riigis ja territooriumil. Enim on nakatunuid Lõuna-Koreas – 6088, järgnevad Itaalia 3858, Iraan 3518, Jaapan 1066 (neist 706 olid Yokohama sadamas seisnud ristluslaeva Diamond Princess reisijad),Saksamaa 444. Prantsusmaa 377,  Hispaania 259, USA 162, Singapur 117, Suurbritannia 115 ja Hongkong 105 haigusjuhtumiga. Šveitsis kasvas nakatunute arv neljapäeva õhtuks 95-le, Norras 66-le ja Rootsis 60-le. 

Suurbritannias prognoosivad eksperdid, et uus haigus Covid-19 võib viia rivist välja viiendiku tööjõust ning halvimal juhul nakatub kuni 80% elanikkonnast, vahendab Daily Mail.

Pekingi ülikooli teadlased aga leiavad oma värskes töös, et uus koroonaviirus Sars-CoV-2 on jõudnud tänaseks areneda kaheks eristatavaks tüveks. Tänu  rakendatavatele ennetusmeetmetele näib eelis olevat viiruse leebemal vormil.