Ukraina uus peaminister Denõss ŠmõgalFoto: ZUMAPRESS/Scanpix
Maailm
5. märts 2020, 17:00

Avaldatud 4. märtsil, uuendatud 5. märtsil kell 14

UKRAINA SAI UUE VALITSUSE: uus peaminister on Denõss Šmõgal (9)

Ukraina ülemraada kinnitas kolmapäeva õhtul 291 häälega ametisse uue peaministri Denõss Šmõgali (ka Denys Shmyhal). Vastu oli 59  ja erapooletuks jäi 46 saadikut. Eelnevalt vabastas ülemraada ametist senise peaministri Oleksi Gontšaruk, kes oli esitanud ülemraadale tagasiastumispalve teisipäeval, vahendab agentuur Unian.

45aastane Denõss Šmõgal oli alates 4. veebruarist asepeaminister. Ukraina valitsuse uueks välisministriks sai Dmõtro Kuleba ja kaitseministriks Andri Taran.

Oleksi Gontšaruk esitas president Volodõmõr Zelenskõile tagasiastumispalve juba 17. jaanuaril seoses avalikuks tulnud audiosalvestustega, kus peaminister halvustab presidenti. Salvestised  lindistati keskpangas mullu 16. detsembril ministrite ja tippametnike mitteametlikul kohtumisel. Kohaliku meedia andmeil arutati sellel, kuidas selgitada hiljutisi majandusarenguid koomikule ja poliitilisele uustulnukale Zelenskõile. Salvestiste järgi ütles Gontšaruk, et selgitused peavad olema lihtsad, sest Zelenskõi arusaam majandusest on väga primitiivne. Peaminister väitis pärast salvestiste avaldamist, et neid on manipuleeritud.

Oleksi Gontšaruk Foto: Reuters/Scanpix

17. jaanuaril president Oleksi Gontšaruki tagasiastumispalvet veel ei rahuldanud. "Ma otsustasin anda teile ja teie valitsusele teise võimaluse," rõhutas Zelenskõi kohtumisel Gontšarukiga.

Nüüd,  poolteist kuud hiljem sai Oleksi Gontšaruki aeg peaministrina siiski ümber. 35aastane Gontšaruk valiti peaministriks mullu 29. augustil. Enne seda töötas ta presidendikantselei asejuhina.

Inglise ärilehe Financial Times arvates vahetas Ukraina valitsuse välja väga ebaõnnestunud ajal, sest jätkub uue koroonaviiruse puhang, globaalsed turud langevad ning Ukrainal puudub uus laenuleping Rahvusvahelise Vauutafondiga (IMF).