Termokaamera Tallinna lennujaamas.Foto: Tallinna Lennujaam
Eesti uudised
5. märts 2020, 14:46

KOROONA, VAATA ETTE! Lennujaama termokaamera piidleb kõiki reisijaid (14)

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametniku Tago Trei sõnul paigaldatakse Tallinna lennujaama termokaamerad pagasi alale, et inimesel saaks kehatemperatuuri mõõta olenemata reisiteekonnast. „Seadmetega töötab tervishoiuspetsialist, kes annab vajadusel haigussümptomitega inimesele edasised juhised,“ rääkis Trei.

Idapiiril vahetab Eesti igapäevaselt Vene Föderatsiooniga informatsiooni, et koroonaviirusega paremini toime tulla. „Avalikus meedias on Venemaa teatanud piiri sulgemisest Hiinaga. Praegu oleme idapiiri piirivalvureid juhendanud, kuidas haigussümptomitega reisija puhul käituda,“ selgitas Trei. „Seni pole olnud selliseid juhtumeid, kus piiriületaja vajanuks arstiabi. Kui terviseamet seda soovitab, saame piiripunktides oma tegevusi muuta.“

Eile paigaldati Tallinna sadamasse reisijate kehatemperatuuri monitoorimiseks termokaamerad. Täna võeti kaamerad kasutusele lennujaamas

„Termokaamerad on paigutatud lennujaamas lüüside ette enne saabuva pagasi alale sisenemist ning ekraanidelt olukorra jälgimine toimub teisel pool lüüse,“ ütles Tallinna lennujaama juhatuse liige Einari Bambus pressiteate vahendusel. Ta lisas, et loodud on võimalus monitoorida kaameratega reisijaid 24/7. „Jätkuvalt on lennujaama territooriumil kättesaadavad terviseameti infolehed, saabuva pagasi alale on paigaldatud täiendav informatsioon seoses COVID-19 viirusega ja desinfitseerimisvahendid.“

Kui termokaamera tuvastab reisijal 38°C või kõrgema kehatemperatuuri, siis annab masin sellest märku ja kaamera operaator suunab inimese lähedal asuvale eraldatud alale, kus toimub tervisenõustamine. „Tervisenõustamisel hinnatakse inimese tervist, antakse talle soovitusi oma tervise jälgimiseks ning vajadusel tervishoiutöötajaga kontakteerumiseks. Kui inimese terviseseisund on silmnähtavalt halb, kutsutakse kohale kiirabi,“ täpsustas sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna nõunik Ragnar Vaiknemets. 

„Täna otsustas valitsus, et ka ühistranspordiga riigipiiri ületanud reisijate puhul hakatakse rakendama täiendavaid meetmeid. Praegu on Siseministeeriumi juhtimisel otsustamisel, milline saab olema täpne töökorraldus reisijate kehatemperatuuri monitoorimisel,“ lisas Trei.

Terviseameti hinnangul on koroonaviiruse Eestisse sissetoomise risk kõrge, selle kohapealse leviku risk keskmine. Nakatumise ennetamiseks tasub järgida tavapäraseid hügieenireegleid – pesta käsi ja vältida kontakti hingamisteede haiguste sümptomitega inimestega.

Pärast riskipiirkonnast naasmist tuleb tervist 14 päeva jooksul jälgida, palaviku, köha või hingamisraskuste esinemisel võtta koheselt ühendust arstiga, küsida nõu perearsti nõuandeliinilt 1220, vajadusel kutsuda kiirabi hädaabinumbril 112. Koroonaviirust tasub kahtlustada, kui on olemas nii äsjane reisikogemus haiguse levikupiirkonnast kui ka haigusele iseloomulikud sümptomid.

Tallinna Lennujaam. Foto: Stanislav Moshkov