2019 (paremal) vs. 2020: Tokyo maratoni osalejate arv tegi ülisuure languse.Foto: Reuters/Scanpix
Spordivaria
5. märts 2020, 15:09

MIS SAAB OLÜMPIAST? Tokyo maratonil osales vaid käputäis jooksjaid

Koroonaviiruse kiire levik tekitab spordimaailmas olukorra, kus kindel ei saa enam olla päris milleski. Puutumata pole suure tõenäosusega jäänud mitte ühegi spordiala käekäik.

Kõnekad kaadrid saabusid tänavuselt Tokyo maratonilt, kuhu esialgu oodati osalema enam kui 40 000 inimest, kuid lõpuks oli stardis vaid 200 jooksjat. Võidu noppis etiooplane Birhanu Legese ajaga 2:04.15.

Samal ajal jäävad kõikjal maailmas võistlused ära, mõned lükatakse edasi. Itaalias teatati, et kui spordiüritused üldse toimuvad, siis järgmised kuu aega ei lubata sinna pealtvaatajaid. Sarnast plaani peetakse ka Inglismaa jalgpalli kõrgliigas. Saladuseloor on suvise jalgpalli EMi ümber, mille avamatš peetakse juuni alguses Roomas. Kohtumised peaks toimuma 12 Euroopa riigis.

Aasta suurim spordipidu ehk suveolümpia toimub aga just Tokyos, kus toimus ka ebatraditsiooniliselt hõre maraton. Kokku on Jaapanis diagnoositud 331 haigusjuhtu ning kuus inimest on surnud. Üle mere Hiinas on juhtumite arv enam kui 80 000 ja elu jätnud üle 3000 inimese. Lõuna-Koreas on vastavad arvud 6088 ja 40.

Statistika on kole, aga mis ikkagi saab suvemängudest? Tõusva päikese maa olümpiaminister Heiko Hashimoto vihjas, et kehtiva lepingu järgi peavad Tokyo olümpiamängud toimuma sel aastal. Mis omakorda jätab õhku võimaluse, et võistlust ei peeta esialgu planeeritud ajal ehk 24. juulist kuni 9. augustini.

Olümpiamängude korraldajad on seni kinnitanud, et teevad kõik endast oleneva, et suurvõistlus toimuks just planeeritud kuupäevadel. Siiski tekitab kahtlusi koroonaviiruse kiire levik üle maailma ning praegu on väga keeruline ette ennustada, mida toovad kevad ja suvi.

Hashimotolt uurit, mis saab, kui näiteks paari kuu pärast on viirus veelgi enam levinud. „Leping näeb ette, et olümpiamängud toimuvad 2020. aastal. Seega võib siit välja lugeda, et edasilükkamine on lubatud. Samal ajal teeme kõik endast oleneva, et mängud toimuks just planeeritud ajal.“

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) kõige pikaajalisem liige Dick Pound ütles 25. veebruaril AP-le, et lõplik otsus olümpiamängude toimumise, kolimise, edasilükkamise või ärajätmise osas tehakse mai lõpus: „Väga palju tuleb enne olümpiat valmis seada. Peame tegelema turvalisusega, toiduga, olümpiakülaga, hotellidega. Meediaesindajad hakkavad juba oma stuudioid ehitama,“ sõnas ta.

Mis juhtub aga siis, kui mai lõpus on seis kehv? „Siis tuleb mõelda ärajätmisele,“ vastas ta. Ühtlasi oli see vihje, et olümpiamängude kolimine näiteks Londonisse (Inglismaa poliitikud on sellise variandi välja pakkunud - toim) pole vähemalt Poundi arvates võimalik.

Muuhulgas pöördus ta umbes 15 000 suurvõistluseks valmistuva sportlase poole: „Praegu teame nii palju, et te tulete Tokyosse. Hetkeseisuga on kõik samamoodi nagu varem. Keskenduge spordile ja võite kindlad olla, et ROK ei saada teid pandeemiasse.“