Jean TodtFoto: Tiina Kõrtsini
Auto-Moto uudised
11. märts 2020, 08:54

SUUR PAHANDUS! FIA president Jean Todt sõlmis ebaseaduslikku mootorit kasutanud Ferrariga salajase diili

Briti meedia kätte sattus kiri, kus Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) president Jean Todt tunnistab, et andis oma endisele tööandjale Ferrarile loa kasutada mootorit, mis ei vastanud vormel 1 tehnilistele reeglitele.

Seitse vormel 1 meeskonda kirjutasid eelmisel nädalal Todtile, viidates Ferrari möödunud hooaja mootori eripärale, kus kütuse pealevool ei toimunud reeglitepäraselt, mistap saadi lubamatu eelis kiiruses. Vihased tiimid, kelle seas olid näiteks Mercedes, Red Bull ja McLaren, koostasid kuueleheküljelise 21 küsimusest koosnenud avalduse ja andsid FIAle viis päeva vastamiseks.

FIA president ja endine Ferrari boss Jean Todt tunnistaski nördinud vormel 1 tiimidele, et ta isiklikult andis Itaalia meeskonnale loa kasutada mootorit, mis ei vastanud reeglitele.

"Meil oli laual kolm variant: juhtum sulgeda, tuua see rahvusvahelise kohtu ette või sõlmida kokkulepe. Sellised otsused langesid FIA presidendi lauale, vastates kõikidele FIA õiguslikele ja distsiplinaarreeglitele," selgitas Todt tiimidele.

Todti sõnul olid mitmed FIA võtmeisikud olukorrast teadlikud, nende seas ka vormel 1 tegedirektor Chase Carey. Autoliidu ladvikus üritati 74aastase prantslase sõnul saavutada konsensus, kuidas juhtumiga edasi minna. Lisaks kuulas Todt enda sõnul FIA tehniliste ja juriidiliste meeskondade soovitusi, mille järel toona otsus tehti.

Jean Todt tunnistab, et Ferrari loata ei saa FIA ja vormel 1 tiimi kokkuleppe detaile avadalda. Rahvusvaheline autoliit möönab, et olukorra keerukuse tõttu olnuks Ferrari reeglite rikkumist keeruline ka ametlikult tõestada.

Itaalia vormelimeeskond on seni kõiki süüdistusi eitanud.