Foto: Erki Parnaku
Uudised
11. märts 2020, 21:21

Välisministeerium ei soovita reisida Hispaaniasse, Egiptusesse ega Iisraeli

Terviseamet: kaks saarlast ja üks tallinlane nakatusid koroonaviirusesse. Saaremaal suletakse nädala lõpuni kõik koolid (16)

Terviseameti labor tuvastas kahel täiskasvanud saarlasel ja ühel tallinlasel nakatumise koroonaviirusesse. Tallinlane nakatus tõenäoliselt riskipiirkonnas viibides, saarlased võisid viiruse saada Saaremaad külastanud võrkpalluritelt. 

Terviseameti lääne regionaalosakonna juht Kadri Juhkami sõnul võisid mõlemad nakatunud saarlased kokku puutuda märtsi alguses Saaremaad külastanud võrkpalluritega.

„Ürituse korraldaja kinnitas, et Itaaliast saabunud mängijad on terved. Samuti andsime võistluse korraldajale täpsed juhised ürituse ohutuse korraldamiseks,“ ütles Juhkam, kelle sõnul vastutab ürituse terviseohutuse eest korraldaja.

Saarema sulgeb nädala lõpuni kõik koolid

Saaremaa vallavanem Madis Kallas sõnas "Aktuaalsele kaamerale", et vallavalitsus otsusas nädala lõpuni kõik koolid sulgeda. Lasteaiad jäävad siiski avatuks. 

Vallavanem Madis Kallas sõnas, et koolid suletakse kaheks päevaks seetõttu, et kolmapäeva jooksul on tulnud meeletu infokogus ning paljud lapsevanemad ja õpetajad on pöördunud vallavalitsuse poole, uurimaks, mida teha, kui nende lapsed on käinud seda võrkpallivõistlust vaatamas või tulnud tagasi reisilt ja neil on tekkinud teatud sümptomid, vahendab ERR-i uudisteportaal. 

"Tänase päeva jooksul on meeletult aktiviseerunud nende inimeste hulk, kes on soovinud täpsustada erinevaid küsimusi ja nüansse sellega seoses. Sellest lähtuvalt tahame olukorra rahulikult läbi arutada terviseameti ja haridus- ja teadusministeeriumiga, et saaksime puhveraega. Arvasime, et kõige mõistlikum on praegu kaheks päevaks võtta koolidest õppetöö välja ja koolid sulgeda," põhjendas Kallas.

Mis saab järgmisel nädalal, ei osanud Kallas veel öelda, kuid uus koosolek on tema sõnul juba neljapäeval ning hiljemalt reede lõunaks on vald lubanud koolidele uue info anda, et nad saaksid plaane teha.

Kolmapäeva õhtul teatas meedialiit, et üks koroonaviirusesse nakatunu viibis 6. märtsil toimunud pressipeol. Meedialiit isiku nime avalikustada ei saa, ent on teada, et isikul tuvastati viirus sel nädalal.

Kõikide nakatunutega on terviseamet praeguseks ühendust võtnud ning nad viibivad kodusel ravil.

Kokku on Eestis praeguseks registreeritud 16 koroonaviirusesse nakatumise juhtu.

Välisministeerium: hoiduge reisimisest Egiptusesse, Iisraeli ja Hispaaniasse

Koroonaviiruse laieneva leviku tõttu soovitab välisministeerium hoiduda reisimisest Egiptusesse, Iisraeli ning Hispaanias Madridi autonoomsesse piirkonda ja Baskimaale. Ülejäänud Hispaania osas palub ministeerium kaaluda reisi vältimatust, seisab pressiteates.

Viiruse tõkestamiseks rakendatavate meetmetega tuleks arvestada terves riigis. Oht sattuda karantiini või liikumiskeeldude mõjualadele võib tekkida ootamatult. Kui Eesti kodanikel tekib koju pöördumisega probleeme, palutakse helistada konsulaarabi hädaabitelefonil, mis töötab 24 tundi: +372 53 01 9999.

Välisministeerium jälgib pidevalt olukorda ning uuendab aktiivselt reisisoovitusi lehel Reisi Targalt SIIT. Ministeeriub palub inimestel oma välisreis välisministeeriumi veebilehel registreerida SIIN.

Samuti soovitab välisministeerium tutvuda riigipõhiste reisihoiatustega lehel SIIN ning jälgida koroonaviirusega seonduva üldise reisihoiatuse ajakohasust SIIT.

Terviseameti riskihinnangu põhjal on koroonaviiruse riskipiirkonnad Hiina Rahvavabariik, Itaalia, Iraan, Lõuna-Korea. Lisaks riskipiirkondadele ei soovita välisministeerium reisida Jaapanisse, Singapuri, Prantsusmaale, Saksamaale, Hispaaniasse, Iisraeli ja Egiptusesse. Samuti palume kaaluda kõigi välisreiside vältimatust.

Riskipiirkonnas reisijatel ja riskipiirkonnas elavatel inimestel on haigestumise tõenäosus kõrge. Terviseamet soovitab inimestel, kes on viibinud viiruse levikupiirkonnas, Eestisse saabumisel viibida võimalusel 14 päeva kodusel režiimil.