Kaspar Taimsoo.Foto: Tiina Kõrtsini
Sõudmine
12. märts 2020, 17:22

Sõudjad loobusid Itaalia treeningulaagrist, aga mure pole sellega murtud

Eesti sõudekoondis pidanuks 15. märtsil alustama Kesk-Itaalias Sabaudias treeningulaagrit, kuid koroonaviiruse tõttu jääb see mõistagi ära. Häda on ainult selles, et kõik paremad nelja-, kahe- ja ühepaadid on seal, sest eestlased veetsid veebruaris Sabaudias kolm nädalat.

"Pidime olema kaks nädalat kodus ja siis tagasi minema," jutustab sõudja Kaspar Taimsoo (32). "Meil õnnestus hotelliga kokkuleppele jõuda, et meie asjad võivad seni kaua seal olla. Lisaks paatidele on seal varieeruv kogus kõikide meeste treeningasju."

Koondise treener Veikko Sinisalo peab Itaalia paadifirma Filippiga, kelle alustega meie mehed sõuavad, läbirääkimisi, et nood eestlasi aitaks ja tooksid paadid näiteks kuskile Kesk-Euroopasse.

"Ei usu, et nad päris Eestisse viitsivad ära tuua, seda oleks vist natuke palju paluda," arutleb Taimsoo. "Ei tea, kas seda võibki öelda, aga meil on seal õnneks kaks eestlast, kes aitavad hotellis asju kokku pakkida ja needki ehk paatide peale visata.

Loodame, et saame kõigepealt paadid ja aerud kätte, siis vaatame edasi, mis teeme. Mina arvan, et peaksime jääma kodukanti, Viljandisse või Pärnusse. Praegu tundub, et tuul on 20 m/s ja sajab vihma ehk pole kõige sõudmissõbralikum ilm, aga kuna vähemalt kolme esimest planeeritud võistlust (kaks MK-etappi ja Euroopa tsooni OM-kvalifikatsiooni regatt – M. T.) jäävad ära, siis pole ka liiga kiire vee peale tagasi.

Sõuda on muidugi vaja, aga arvan, et on väga okei teha ka veel paar nädalat sisetrenni. Olime äsja kolm nädalat vee peal, tunne on veel küllaltki värske."

Taimsoo usub, et paadid võiks eestlasteni jõuda nädala jooksul, aga kindlat pole mõistagi midagi, sest viiruseolukord muutub tundidega. Mure tekib siis, kui paadid jäävad mingil põhjusel Sabaudiasse lõksu, sest korralikke alternatiive kodumaal pole. Kui ühepaate veel leiaks, siis kvaliteetseid kaheseid ja neljaseid mitte. Isegi sõudjate jalgrattad on saapamaal, mistõttu sõtkuvad nad suvepealinnas veloergomeetrit.

Tõsi, praegu on võimatu ennustada, kas mai keskel Šveitsis Luzernis toimub üldse Tokyo olümpiamängude kvalifikatsiooniregatt või mitte. 

"Ootasin juba väga esimest MK-etappi, aga nüüd tuleb asja rahulikult võtta," sõnab Taimsoo. "Noortekoondise Horvaatia laager jäeti ka ära. Korra kaalusime nendega liitumist, aga praegu tundub, et mõistlik on olla kodus ja tegutseda omas tempos. Tuleb olla ettevaatlik, pole mõtet panna ennast positsiooni, kust pärast ei saa välja. Kõige nürim oleks olla kuskil vales riigis karantiinis."