Emiliano Sala mälestamine Cardiffi staadionilFoto: PA/Scanpix
Jalgpall
14. märts 2020, 10:15

SURMALÕKS: tippjalgpalluri märga hauda viinud piloodil puudus lennuluba ja masinal olid mitmed tehnilised probleemid

Eelmise aasta alguses hukkus lennuõnnetuses Cardiff City jalgpallur Emiliano Sala. Uurimine tuvastas, et mängija märga hauda viinud masinal oli mitmeid tehnilisi puudusi ja piloodil oli aegunud litsents.

Lennuk transportis Emiliano Salat Prantsusmaalt Inglismaale, kui see suurel kiirusel merre kukkus. Lennuõnnetust uurinud komisjon selgitas välja, et masinat juhtinud piloodil David Ibbotsonil oli aegunud litsents ja ta polnud saanud väljaõpet öiseks lendamiseks. Samuti selgus, et lennukil olid probleemid piduritega, puudus aparatuur vingugaasi avastamiseks ja vigane oli autopiloodi süsteem. 

Raporti sõnul kuulis piloot Ibbotson juba teel Prantsusmaale lennukis kolinat, kuid teda võidi sellest olenemata survestada, et ta koos pealevõetud jalgpalluriga Inglismaale tagasi lendaks.

Lõpuni selgusetu on õnnetuse põhjus. Uurijad usuvad, et piloot sai vigasest soojendusapatuurist lekkinud gaasist vingumürgituse. Lahkamisel leiti nii Sala kui ka Ibbotsoni organismist väga kõrgel määral vingugaasi.

Lennuk üritas enne õnnetust vältida suurt vihmatormi, kuid liialt suurel kiirusel tehtud manöövri tõttu murdus masin mere kohal kolmeks. Lennuk kukkus vette kiirusel 450 km/h, kuigi masina maksimaalne lennukiirus tohtinuks olla 370 km/h. Uurijad ei osanud öelda, kas piloot oli õnnetuse hetkel veel ärkvel.

Ibbotson oli lennufirmas palgal, kuigi tema litsents selliste lendude sooritamiseks sai läbi 3 kuud varem. Traagilise sündmuse võinuks ära hoida autopiloot, kuid õnnetuse hetkel see ei töötanud. Uurijad ei osanud öelda, kas Ibbotson oli selle välja lülitanud või oli süsteem rikkis.

Cardiff City nõuab, et mängija agent, kes valis lennufirma, ja ettevõte ise kannaksid vastutust. UEFA nõudel peab Inglismaa klubi maksma Nantesile mängija eest 16 miljonit eurot. Cardiff on antud otsuse edasi kaevanud, sest nende sõnul polnud leping mängijaga veel lõplikult sõlmitud.