Tyson FuryFoto: Reuters/Scanpix
Doping
15. märts 2020, 10:56

KARJÄÄR LÄBI? Väidetavalt varjas poksi maailmameister Fury altkäemaksu ja valetunnistuste abil dopingutarvitamist

Poksi raskekaalu maailmameister Tyson Fury on sattunud dopinguskandaali, sest väidetavalt pääses ta 2017. aastal valetunnistuste abil pikast võistluskeelust.

Tyson Fury jäi 2015. aastal vahele keelatud aine nandrolooniga. Toona pääses poksija üsna kerge karistusega, sest väidetavalt sattus aine mehe kehasse kohaliku talupidaja metsasealihast. 

Toona süü enda peale võtnud farmer Martin Carefoot tunnistab, et Fury kaaskond lubas talle 27 000 eurot antidopingule valetamise eest. Talupidaja kinnitas Daily Mailile, et kogu toonane kaitse oli üles ehitatud valedele. 

Carefooti sõnul külastas 2016. aastal tema farmi inimene Fury kaaskonnast ja tal paluti tunnistada, et ta vahendas poksijale metsasealiha. Järgmisel aastal talupidaja allkirjastaski koos Fury kaitsjatega antidopinguagentuurile tunnistuse, mille põhjal ta oli atleedi toiduga varustaja.

Nüüd möönab Carefoot, et kogu teema oli täielik väljamõeldis. "Mu talus pole kunagi olnud metssigu ja ma pole iial ühtegi metssiga tapnud," tunnistab farmer, kelle sõnul oli üheks suureks motivaatoriks 27 000 euro suurune altkäemaks.

"Nad õrritasid mind rahaga. Mulle lubati maksta enne Londonis toimuvat istungit ja peale seda. Läksin teemaga kaasa, sest omal viisil üritasin ka neid aidata," selgitas Carefoot, kes enda sõnul lõpuks raha ei saanudki. "Mul on valetamisest siiber ja tahan, et avalikkus teaks tõde."

Fury jäi dopinguga vahele 2015. aastal ning aasta hiljem loobus ta proovi andmisest. Mõlema rikkumise eest võinuks mehele määrata nelja-aastase võistluskeelu, kuid lõpuks pääses Fury vaid kahe aasta pikkuse karistusega. Toona leidis avalikkus, et poksija pääses liiga kergelt.

Ametlikes dokumentides oli Fury kaitse üles ehitatud saastunud metsasealiha söömisele, mistap mees enda sõnul ei rikkunud dopingureegleid tahtlikult. Uute tõendite valguses avab Suurbritannia dopinguagentruur suure tõenäosusega Fury juhtumi uuesti. 

Fury promootor Frank Warren samas kaitses oma hoolealust. "Ma küll ei töötanud toona Furyga, aga tegu on täieliku laimuga. Carefoot on teada-tuntud valetaja."