Hetkel on veel lahtine, kas tänavu saab keegi Meistrite liiga karika enda peakohale tõsta.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
15. märts 2020, 12:30

KOROONAVIIRUS VIIB JALGPALLI FINANTSKRIISI? Tippliigadel on oht kaotada miljardeid eurosid

Koroonaviiruse puhangu tõttu on hetkel sisuliselt kõigis Euroopa liigades jäetud mängimine pooleli. Kui klubid sellel hooajal enam platsile ei pääse, siis jäävad tippliigad ilma miljarditest eurodest.

Kui jalgpallurid tänavu enam platsile ei jookse, siis Itaalia ajalehe La Repubblica sõnul jäävad Serie A klubid ilma umbes 700 miljonist eurost. 430 miljonit sellest moodustavad kohalikud ja rahvusvahelised telelepingud. Ülejäänud summa tuleb ära jäävast piletitulust, sponsorrahadest ja nännimüügist.

Saksamaa meedia on teinud sarnased arvustused sealse kõrgliiga kohta ja jõuti sama suurusjärguni. Veel keerulisem on seis rahaliselt võimsas Inglismaa liigas, kus ainuüksi telerahade pealt kardetakse 800 miljoni euro suurust kaotust.

Üha kindlam näib tänavuste Euroopa meistrivõistluste edasilükkamine. Itaalia liiga soovib ühe plaani põhjal jätkata liigat 2. maist kuni 30. juunini. Samuti on teised riigid avaldanud soovi meistritiilite välja mängimiseks, kuid selleks on vaja saada UEFAlt kinnitust, et tänavune EM tõepoolest edasi lükatakse.

Euroopa jalgpalliliit tuleb kokku teisipäeval, kus loodetakse teha otsus nii EMi kui ka Meistrite liiga mängude osas. Sahinate põhjal on laual plaanid pidada Euroopa meistrivõistlusi tänavu detsembris või järgmise aasta suvel.

Itaalia liiga on teinud ka kriisiplaani juhuks, kui tänavu enam mängida ei saada. Sellisel juhul pöördutakse rahalise abi saamiseks valitsuse poole.