NFLi mängijad võivad edaspidi julgelt kanepit kimuda, sest mängukeeldu sellele ei järgne.Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
16. märts 2020, 11:45

KANEPISÕPRADE VÕIT: narkotestis põruvad Ameerika jalgpallurid pääsevad tulevikus võistluskeelust

Ameerika jalgpalliliiga NFLi esindajad ja mängijad on kokku leppimas uut kollektiivlepingut, mille põhjal pääsevad narkotestis põrunud atleedid võistluskeelust.

NFLi mängijad pääsevad uue kokkulepe põhjal kanepi või muude opioididega vahele jäämise puhul rahatrahviga. Esmakordsel põrumisel ootab mängijaid poole nädala palga suurune trahv, mis neljanda eksimuse korral kasvab kolme nädala palga maksmiseks.

Samuti vähendati perioodi, millal atleete tohib testida. Kui varasemalt kestis narkotestide aken 20. aprillist 9. augustini, siis nüüd pissivad mängijad topsi vaid hooaja eel ja kahe nädala pikkusel perioodil. Antud piirang ei kehti juba vahele jäänud jalgpalluritele, keda testitakse ka hooaja jooksul.

Lisaks tohib mängijate organismis olla kuni 150 nanogrammi marihuaanat enne kui test loetakse positiivseks. Antud määr on kordades kõrgem, kui teistel spordialadel. 

Ameerika Ühendriikide meedia sõnul oli liiga algselt uue kokkuleppe osas skeptiline, sest see võib anda noortele vale eeskuju ja ei klapi paljude osariikide narkoseadustega. Teisalt peavad uue kollektiivlepingu põhjal kõik vahele jäänud sportlased läbima nõustamise, millega liiga loodab uut seadust avalikkusele aktsepteeritavaks teha.

NFLi mängijate seas on mitmeid kanepi tarbimise pooldajaid. Atleedid leiavad, et kontaktse ja rohkete vigastustega spordialal on marihuaana parem taastusvahend kui kümnete valuvaigistite võtmine.