Sisuturundus
17. märts 2020, 18:05

6 nippi, kuidas valida vastupidavat ja kvaliteetset kott-tooli

Kaasaegseid kodusid on raske ette kujutada ilma moodsate sisustuselementideta – kott-toolideta, mida kõnekeeles nimetatakse ka istumispatjadeks. Lühikese aja jooksul on nad vallutanud mitte ainult elamispinnad, vaid ka avalikud ruumid nagu restoranid, ootesaalid, trendikad lounge’id ja palju muud. Hoolimata asjaolust, et see pehme ja praktiline mööbliese on praegu oma "kuldajastul", märgivad eksperdid, et inimesed teevad istmete valimisel vigu, mille tulemuseks on lühem eluiga ja madalam esteetiline väärtus.

Pusku eksperdid annavad sulle nõu, mida jälgida koju või väliterrassile istekohtade valimisel ning kuidas leida parima hinna ja kvaliteedi suhtega mööbliese. Istumiskoti valimisel ei pea sa enam mõtlema, kas see sobib muu interjööri, mööbli ja sisekujundusega ning milline materjal on parim. 

Järgnevale 6 asjale tasub eriti tähelepanu pöörata, muutes drastiliselt ettekujutust kott-toolist: sisemise ja välise koti olemasolu, koti suurus ja kuju, kangas, funktsionaalsus, graanulid ehk mullid, õmbluste ja tõmblukkude kvaliteet. 

Allpool käsitleme neid kõiki eraldi.

1. SISEKOTT + VÄLISKOTT = PERFEKTNE KOMBO

On märgata, et inimesed valivad kodu- või väliterrassiks pehmet mööblit, tuginedes pigem emotsioonidele kui teadmistele. Ehkki see valik tundub esmapilgul lihtne ja ilus, peaksid teadma olulisi tegureid, mis võivad muutuda hiljem saatuslikuks. 

Kõigepealt on soovitatav kontrollida, kas kott-toolil on olemas ka sisemine kott. Selle puudumisel võib tekkida palju muret ja probleemi, kui välimine vooder peaks purunema (näiteks tekkinud torkeaugust). Välimine vooder on üsna haavatav ja seejärel lendab kotitäidis graanuleid üle terve maja laiali. Nende koristamine nõuab rohkelt energiat ja vaeva. 

Sellepärast on soovitatav valida kahe kotiga kott-tool: sisemine, mille sees on kotitäide polüstüreenist graanulid), ja välimine, mida saab eemaldada, pesta või puhastada sõltuvalt valmistatud kangast.

2. ISTME VORM JA KUJU

Suuruse ja kuju valik on sageli kõige vaieldavam. Tegelikult on aga kõik väga lihtne – soovitatav on kuju valida vastavalt sinu vajadusele. Kui pead istmeid sageli vahetama, on mugav valida "laste" variant ehk lastele mõeldud mööbel. Need on disainitud nii, et kott-tooli oleks mugav pesta ja käsitleda. Kotte on erineva kõrgusega, pirnikujulisi (mudelid Razzy, Razz, Game, Play, Roll 85, Roll 100), mis on käepidemete tõttu eriti mugavad ja võimaldavad seda pehmet ja praktilist lastetoa mööblit hõlpsalt tõsta.

Kõige populaarsemad ja armastatumad istmekotid on tugitool, näiteks L-kujuline, või lamamistool (mudelid Seat, Lounge, Sunbed).

Kolmnurksed ja tooli meenutavad istmed sobivad hästi elutuppa ja kontorisse (mudelid Razzmatazz, MooG). Teine võimalus on kahekohalised diivanid (mudelid Sofa Seat, Sofa Lounge, Sofa MooG), kuhu paarid või kolleegid saavad mugavalt istuda. Mudelid Up!, Mini, Softbox on madalad ja praktilised – neid on võimalik kasutada ka lauana ja on parimad alternatiivid tavapärasele tumbale.

3. KOTT-TOOLI KANGAS

Sageli jälgitakse vaid kott-tooli kaunist välimust ja sobivust, kuid unustatakse jälgida materjali. Disainerid on suunanud kott-toolide turustamise nõudlikumale turule ja teinud sellest luksusliku mööblieseme. Istumistoole valmistatakse tavaliselt kahte tüüpi kangast: peamiselt siseruumides kasutamiseks mõeldud pehmest polüestrist või kunstnahast, millest toolid sobivad kasutamiseks nii välistingimustes kui ka siseruumides. 

“Nahast kott-tool on soovitatav valida neile, kellel on lemmikloomad. Nahka on lihtne puhastada ega lase loomakarvadel külge kleepuda. Kotike peaks koosnema kahest tugevast kangast: elastsest sisemisest kotikangast, mis on täidetud graanulitega ja on kergesti kohanev kehakujuga, ning vastupidavast välimisest kotikangast, mida saab vajadusel hõlpsasti eemaldada ja pesta,“ räägib Pusku mööbliekspert.

4. FUNKTSIONAALSUS

Neljas aspekt on funktsionaalsus. Aias, õues, terrassil või järvekaldal peaksid alati asetsema õigesti valitud istmekotid, millel oleks mugav istuda ning suupisteid ja jooke pakkuda. Pehme mööbel aiaterrassil on uuenduslik viis liigse mööbli vältimiseks ja ruumi kokkuhoiuks. Polüesterkangast kott-toolid hülgavad vett ning sobivad ideaalselt välistingimustes kasutamiseks.

Kodu jaoks istmekotti valides on oluline hinnata korteri või maja suurust. Küll aga pole mõtet kavandada konkreetset kohta, kuhu kott-tooli paigutatakse, sest enamasti viiakse istmekott ruumi erinevatesse piirkondadesse. Funktsionaalsust valides tasuks mõelda, mille tarbeks kott-tooli kõige enam kasutatakse: kas lugemiseks, külalistele istumise pakkumiseks, puhkamiseks. Kui soov on leida head istumist minimaalse ruumi kasutamiseks, siis ka selleks on loodud mugavaid kott-toole, mis võtavad eriliselt vähe ruumi. 

5. GRAANULID (ehk polüstüreengraanulid)

On väga oluline uurida välja, milliste graanulitega ehk mullikestega on kott-tool täidetud. Võimalikud variandid on purustatud poroloon, tatrakruup või vahtpolüstüreeni graanulid. Kõige raskemad ja kallimad on tatrakruubiga täidetud kott-toolid ning purustatud graanulid (erineva ebakorrapärase kujuga) kuluvad peagi ja kott vajub kokku – seetõttu tuleks valida vahtpolüstüreeni graanulid. Kott-tooli graanulite valikul tuleks otsustada tulekindlate graanulite kasuks ning veenduda, et seda kinnitav sertifikaat on olemas. 

6. ÕMBLUSED JA TÕMBLUKUD

Kuues ja ühtlasi ka viimane oluline asi kottide valimisel on õmblused ja tõmblukud. Kui õmblused pole kindlad, võib see muutuda tõsiseks probleemiks – kott-tooli sisu kaob kiiresti ja tuleb uuesti õmmelda. On väga oluline, et õmblused oleksid siledad, kahekordsed ja kangaservad kokku õmmeldud, kaitstes sellega kangast lagunemise eest ja tagades toote kvaliteedi pesemise ajal. Kotikeste väliskotid tuleks pehmuse reguleerimiseks kinnitada vastupidavate suurte "hammaste" ehk tõmblukudega. Kui kott on liiga jäik, saab tõmbluku avada ja graanulid eemaldada. Tõmblukud peaksid olema kanga alla peidetud, kaitstes sellega kodu põrandakatteid.

Kui kott-tooli valides neid tegureid meeles pidada, võid leida endale pikaaegse, vastupidava ja mugava sõbrakese, kelle peal puhata kodus või tööl! 

Puskupusku.ee uue lehe avamise puhul on kott-toolide hinnad kuni -30% soodsam! Mine vaata äkki leiad omale sobiva www.puskupusku.ee