Shinzo Abe kohtumine G7 suurriikide esindajatega toimus videosilla vahendusel.Foto: AFP/Scanpix
Olümpia
17. märts 2020, 16:54

Jaapani peaministri sõnul toimub olümpia planeeritult: tõestame, et inimkond suudab koroonaviiruse alistada

Jaapani peaministri Shinzo Abe kinnitas taaskord, et olümpia toimub planeeritult ja G7 liikmedki toetavad terviklike mängude toimumist.

Kuigi koroonaviirus on ülemaailmselt tapnud üle 7000 inimese, siis Jaapani ametnikud ja rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) kinnitavad, et Tokyo olümpia toimub esialgse plaani järgi.

“Teeme kõik endast oleneva, et olümpiaks valmistuda ja tahame mängud läbi viia tõestamaks, et inimkond suudab uue koroonaviiruse alistada,” sõnas Jaapani peaminister Abe G7 videokonverentsi järel.

Viimaste uuringute põhjal ei usu 69,9% tõusva päikese maa elanikest, et mängud toimuvad kavandatud ajal. Viimastel nädalatel on üle maailma ära jäetud kümneid olümpia kvalifikatsioonivõistlusi, samuti jäeti Kreekas pooleli tõrvikujooks.

Abe kinnitas möödunud nädalavahetusel, et olümpia toimub probleemideta ja planeeritud ajal, sama joont hoiab ta sellel nädalal. Samas on korraldajate seast esile tõusnud esimesi kahtlusenoote. Reutersi sõnul ei soovinud Jaapani valitsuse esindaja Yoshihide Suga vastata ajakirjanike küsimusele, kas mängude toimumisaeg võib muutuda.

Rahvusvaheline olümpiakomitee peab sellel nädalal alaliitude, rahvuslike olümpiakomiteede ja sportlaste esindajatega videokonverentsi, kus arutatakse edaspidised samme. Allikate sõnul on kindel, et sellel nädal olümpiat edasi ei lükata ega ära ei jäeta.

Olukorra teeb keeruliseks asjaolu, et Tokyo linna ja rahvusvahelise olümpiakomitee lepingus on klausel mängude ära jätmiseks, kuid seal pole sõnagi võimalikust võistluse edasilükkumisest.