Martti Raju.Foto: Teet Malsroos
Olümpia
18. märts 2020, 14:56

Martti Raju: olümpiamängude ära jätmise otsust praegu laual pole

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) tutvustas täna Euroopa riikide olümpiakomiteedele videokonverentsil, mis seisus on koroonaviiruse leviku taustal Tokyo suveolümpiamängud.

Eestit esindas arutelul olümpiakomitee spordidirektor Martti Raju, kes vahendas Õhtulehele, et ROK tegutseb praegu pandeemiaeelse plaani järgi. "Mängude ära jätmise otsust praegu aruteluks laual pole," kinnitas Raju.

"Kui maailm on lukus ja asi on halb, siis on selge, et olümpiat ei saa pidada, aga täna tegutsetakse nii, et saab. [ROKi] sõnum on see, et jätkame tegevust ja üritame valmistuda."

Olümpiamängude alguskuupäev 24. juuli on küll üksjagu kaugel, ent suur probleem on seotud kvalifikatsioonivõistlustega. "47 protsenti kohtadest on jagamata," märkis Raju.

"Seda nad üritavadki rahvusvaheliste alaliitudega kokku leppida, kas kasutada mingit alternatiivset varianti, näiteks reitingut, või püütakse kvalifikatsioonivõistlused ära pidada. Täna on lihtsalt plaan, et kui piirid hakkavad lahti minema ja lennukid lendama, siis tegutsetakse kohe ja hakatakse võistlusi pidama. Iga alaga on seis erinev."

Lisaks kvalifikatsioonivõistluste ära jäämisele on üle maailma sama mure: kus ja kuidas saaksid sportlased treenida. Eesti peaminister Jüri Ratas allkirjastas esmaspäeval korralduse teha Eesti olümpiasportlastele erand treeningute võimaldamiseks Tallinnas Audentese spordikeskuses ja Pärnus Kalevi sõudebaasis.