Joosep Karlson.Foto: Instagram / @j.karlson
Spordivaria
19. märts 2020, 11:40

Itaaliast õnnelikult kodumaale jõudnud aerutaja elab kaks nädalat Pärnu jõe ääres kämpingus ja hakkab kokakunsti arendama

Eesti parim kanuuaerutaja Joosep Karlson (24) jõudis pärast mõningaid sekeldusi eile õhtul Itaaliast õnnelikult kodulinna Pärnusse ja elab nüüd kaks nädalat perest isoleerituna jõe ääres karavanikämpingus.

Sitsiilias koos Itaalia koondisega treeninud Karlsoni esialgne lennumarsruut oli Catania - Rooma - Moskva - Tallinn, kuid Rooma lennujaamas tekkis tõrge. 

"Mingil põhjusel ei tahetud mind Moskva lennule lasta. Väideti, et Moskvast ei toimu järgmise päeva hommikul lendu Tallinnasse, mis minu info kohaselt ikkagi toimus," jutustas Karlson telefonitsi Õhtulehele.

"Kõige veidram oligi see, et Eestis oli info, et lend toimub. Aerofloti infolauast öeldi, et nende süsteem Moskva – Tallinn lendu ei näita. Seega nad ei saanud mulle piletit Moskva lennule müüa, sest mul polnud Vene viisat."

Seega pidi ta Eesti aerutamisföderatsiooni abiga reisiplaani ümber mängima ja naasma kodumaale Frankfurdi kaudu. Too reis õnnestus kenasti, kuid piletite hind tuli kokku 1200 euro kanti. 

"Tallinnast tulin rendiautoga Pärnusse ja nüüd olen Pärnu jõe ääres isolatsioonis. Siin on üks karavanikämping, kuhu mulle broneeriti kaheks nädalaks peretuba. Üritan inimestega kontakti vältida ja ehk õnnestub ka saada nimekirja, kes pääsevad [Kalevi] sõudeklubisse treeningutele," rääkis olümpiale pürgiv aerutaja.

"Jõeni on 30 meetrit, tõenäoliselt saan lähiajal oma paadi siia ja saan jõel trenni jätkata. Võistlusvarustus on teadmata ajaks Itaalias, aga varuvariandid on Eestis olemas. Väga palju ebamugavusi see ei tekita."

Kuidas süüa saad? "Mul on kööktuba. Tõenäoliselt toob keegi pereliikmetest toidukoti ukse taha ja saan ise kokata. Midagi targemat siin niikuinii teha pole, kui kokakunstioskusi arendada," lausus ta lõbusalt.

Enne ootamatut tagasireisi jõudis Karlson Sitsiilia saarel veeta 11 ööd. "Ei oskagi öelda, kas vedas või läks pigem halvasti Itaaliasse minekuga. Jõudsin sinna paar päeva enne karantiini kehtestamist.

Sitsiilias oli tingimused turvalised nagu oma blogis kirjeldasin, aga olümpiakomitee tungiv soovitus oli, et Eesti sportlased tuleksid maksimaalselt kiiresti koju. Muidu oleksin olnud ilmselt vähemalt aprillini Itaalias, aga oli oht, et aprilliks pole asi vaibunud, vaid reisipiirangud on läinud pigem rangemaks ja võin jääda sinna luku taha. Vältisin seda riski."

Märtsi alguses oli olukord Itaalias juba üksjagu tõsine, kas enne minekut ei muretsenud? "Olin Sitsiilias, väga rohkem lõunas ei anna olla. Lõunas toimuv erines [tol hetkel] põhjast totaalselt. Selle põhjal polnud hirmu sinna minna. Pealegi teadsime, et oleme ikkagi ülejäänud Itaaliast isoleeritud ja väga palju kokkupuuteid inimestega pole.

Kindlasti oli üks probleem selles, et info karantiini kehtestamisest Põhja-Itaalias lekkis enne ametlikku seisukohta ja inimesed hakkasid massiliselt põhjast lõunasse minema. Siis polnud enam muud varianti kui terve Itaalia karantiini panna."

Segasel ajal pole erandiks aerutajadki. Nad said eile õhtul rahvusvaheliselt alaliidult teate, et maikuus toimuma pidanud OM-kvalifikatsioon ja MK-etapid on tühistatud. Uus info peaks tulema aprilli lõpus.

Karlson kinnitas, et teadmatus pole veel motivatsiooni õõnestanud.