Nagu viirus keha, üritab Kreml nõrgestada Lääne ühiskondi.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
19. märts 2020, 21:04

Venemaa kasutab koroonaviirust ära valeinfo levitamiseks (1)

Vene meedia algatas võimsa valeinfo kampaania Lääneriikide vastu, põhimõtteliselt selleks, et koroonaviiruse mõju veelgi hullem oleks, et tekiksid paanika ning usaldamatus, vahendab Reuters.

Euroopa välistegevusteenistuse uurimisraport tuvastas, et Venemaa riigimeedia ning kremlimeelsete väljaannete päritolu valeuudised levivad veebis inglise, prantsuse, hispaania, saksa ja itaalia keeles ning need on tahtlikult vastuolulised, et inimesi segadusse ajada. Kremli laiem eesmärk on koroonaviirusest tingitud muresid ning kriisi Lääneriikides veelgi süvendada, mis on omakorda osa Venemaa laiemast strateegiast Lääne ühiskondi õõnestada, kirjeldab raport. 22. jaanuarist kogusid uurijad kokku üle 80 näite, pannes tähele, et erilise innuga üritasid Vene kanalid edendada Iraanist pärit vandenõuteooriat, justkui oleks koroonaviirus ameeriklaste bioloogiline relv. Tegelikkuses leiab valdav osa teadlasi, et praegu leviva koroonaviiruse allikaks on nahkhiired, kellelt see levis edasi inimestele.

Jaanuarist märtsi keskpaigani oli sotsiaalvõrgustikes populaarsuselt kaheteistkümnes koroonaviiruse teemaline allikas Vene riigi rahadega toetatud hispaaniakeelne RT Spanish. Ukrainas õnnestus ühel koroonateemalisel libauudisel ühiskonnas lärmi ja rahutust tekitada, ehkki nagu selgus, polnud väidetavalt Ukraina tervishoiuministeeriumilt pärinev teade üldse Ukraina päritoluga, seisab raportis. Kremlimeelse propaganda huvides on (lisaks eelmanitud Iraani vandenõuteooriale) üleüldiselt sisendada inimestesse väärarusaama, justkui oleks viirus inimkäte töö, mille siis Lääs tervikuna või mõni selle osa relvaks on muutnud.

Kreml eitab neid süüdistusi ja kutsub neid omakorda valeinfoks.

Erinevad analüüsid näitavad, et õnneks ei ole Vene propagandakanalid Euroopas siiski laiemat toetuspinda leidnud, ent pakuvad platvormi üksikutel ning vastuolulistel teemadel kõnelejatele, mis võib laiemat ühiskondlikku arutelu veidi mõjutada.