Olümpiavõitjad Tadahiro Nomura (paremal) ja Saori Yoshida olümpiatuld vastu võtmas.Foto: Eugene Hoshiko
Olümpia
20. märts 2020, 11:54

FOTOD | Olümpiatuli jõudis Jaapanisse

Jaapani õhujõudude baasis Matsushimas maandus täna hommikul lennuk, pardal Tokyo olümpiamängude tuli. Mis aga olümpiast saab, pole koroonapandeemia tõttu sugugi selge.

Olümpiatuli süüdati Kreekas 12. märtsil ning pidi seal kantama läbi riigi, ent viiruse tõttu tõrvikujooks katkestati.

Jaapanlased on seni üritanud iga hinna eest väita, et mängud toimuvad nagu plaanitud 24. juulist 9. augustini, kuid ilmselt hakkab neilegi uus reaalsus vaikselt kohale jõudma: isegi kui haigus selleks ajaks kontrolli alla saadakse, pole sportlased saanud olümpiaks piisavalt valmistuda.

"Algselt pidid lapsed tulema olümpiatuld tervitama, kuid nende ohutusele mõeldes otsustasime selle ära jätta," rääkis Tokyo mängude pealik Yoshiro Mori. "See oli väga kurb otsus. Kuid me anname endast parima, et korraldada turvaline sündmus."

Yoshiro Mori. Foto: PHILIP FONG

Lisaks lastele jäi olümpiatuli tervitama ka algselt planeeritud kõrgetasemelisel Jaapani riigimeeste delegatsioonil. Nii tervitasid lennuväljal tuld vaid mõned asjaosalised ja käputäis fotograafe.

"See on raske aeg. Ma loodan, et tõrvikujooks annab inimestele jõudu ja lootust," ütles tseremoonial kolmekordne maadluse olümpiavõitja Saori Yoshida.

Kava kohaselt liigub olümpiatuli esmalt Tohoku regioonis, mida laastas 2011. aastal maavärin ja tsunami. Ametlikult peaks tõrvikujooks algama 26. märtsil Fukushimas.

Jaapani õhujõudude tervitus. Foto: PHILIP FONG