Piotr Malachowski (vasakul) koos Gerd Kanteriga.Foto: Teet Malsroos
Olümpia
21. märts 2020, 16:22

Sportlased mässavad olümpia õigeaegse toimumise vastu. Piotr Malachowski: hoiame surmamängud ära

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) ja Tokyo olümpia korraldajad on seni kinnitanud, et suurvõistlus toimub õigeaegselt. Viimastel päevadel on sõna võtnud riiklikud alaliidud ja sportlased, kes soovivad mängude edasilükkamist.

"Mängude ära jätmise otsust praegu aruteluks laual pole," kinnitas Eesti olümpiakomitee spordidirektor Martti Raju Õhtulehele nädala keskel. Norra spordiminister Berit Kjöll sõnas, et nemad on saatnud ametliku palve, et olümpia toimuks vaid siis, kui koroonaepideemia on kontrolli alla saadud.

"Norra sportlaste saatmine olümpiale ja paraolümpiale pole enne koroonapideemia kontrolli alla saamist õigustatud ega soovitud," kinnitas sealne spordiminister Berit Kjöll, kelle sõnul edastati teade ka ROKi presidendile.

Kjölli vihjas, et kui ROK ei lükka Tokyo mänge edasi, siis Norra lähtub osalemisel oma sportlaste huvidest. Ka Hispaania, Sloveenia ja Kolumbia on palunud koroonaviiruse puhangu jätkumise korral olümpia nihutamist mõnele muule ajale. 

Samu signaale on kuulda sportlase suust. "Sportlastele oleks väga palju parem, kui olümpia lükataks edasi selle aasta novembrisse või detsembrisse. See annaks võimaluse mängudeks valmistuda," ütles Poola kettaheitja Piotr  Malachowski Reutersile.

36aastase sportlase sõnul on ta koroonaviiruse puhangust tekkinud piirangute tõttu treeninud parklates ja oma aias. 2008. ja 2016. aastal olümpiamängudel hõbeda teeninud Malachowski sõnul vajavad sportlased enne olümpiat aega normaalsetes tingimus treenimiseks ja edasilükkamisega kindlustataks, et neist ei tule surmamängud.

Edasi lükkamise poolt on ka näiteks USA kergejõustikuliit, kes saatis vastava sisuga kirja USA olümpiakomiteele ja postitas selle Twitterisse kõigile nähtavale. Oma meelsust väljendas Twitteris ka kahekordne kümnevõistluse olümpiavõitja ja endine maailmarekordiomanik Ashton Eaton: "#Tokyo2021. Miski muu pole loogiline." 

Praeguse plaani põhjal toimuvad olümpiamängud Tokyos 24. juulist kuni 9. augustini.