Rootslased peaministrit kuulamas. Foto: EPA/Scanpix
Maailm
23. märts 2020, 19:10

Avaldatud kell 12, uuendatud kell 19.10

ROOTSI PEAMINISTER: ohus on inimeste elu, tervis ja töökohad

Rootsi peaminister Stefan Löfven esines pühapäeva õhtul televisiooni vahendusel viieminutilise pöördumisega Rootsi rahva poole. Ta kutsus kõiki üles takistama koroonaviiruse levikut. 

Rootsis on piirangud koroonaviiruse leviku tõkestamiseks senini olnud Euroopa ühed leebemad. Samas on nakatunuid diagnoositud esmaspäeva õhtuks juba 2046. Haigus Covid-19 on võtnud elu 25 inimeselt. 

"Elus tuleb hetki, millal inimene peab tooma ohvreid mitte ainult iseenda pärast, vaid vastutusest ümbritsevate inimeste, ligimeste ja kodumaa pärast. Praegu on selline hetk. See hetk on nüüd käes," rõhutas Löfven.

"Igaühel on kohustus nakatumist vältida, kaitsta vanureid ja teisi riskirühmi, lisas peaminister. Ta rõhutas, et ohus on elu, tervis ja töökohad.

Löfven ütles, et rootslastel tuleb arvestada võimalusega, et võimud võivad olla sunnitud kehtestama lähiajal ja lühikese etteteatamisega uusi ja karmimaid reegleid koroonaviiruse leviku tõkestamiseks. Mingitest uutest reeglitest ta siiski veel ei teatanud.

Rootsis on peaministri niisugune pöördumine rahva poole haruldane. Viimati pöördus peaminister rahva poole 2003. aastal pärast välisminister Anna Lindhi mõrvamist.