Izhar Mirza ja Kavit Dave'i stiilinäide Keenias.Foto: AFP/Scanpix
WRC
23. märts 2020, 19:54

Tunnustatud ralliajakirjanik: Safari rallit ohustavad tohutud tirtsuparved

Ralliajakirjanik David Evans kirjutab portaalis DirtFish, et juulikuusse planeeritud Safari rallit ähvardab ärajäämine. Kuid seekord ei valmista korraldajatele muret koroonaviirus, vaid hoopis kõrbetirtsud, kes Ida-Aafrikas sel aastal paksu pahandust valmistanud on.

Tirtsuparvede tekkele lõi ideaalse eelduse 2018. aasta mais toimunud torm, mis võimaldas neile ideaalilähedased kasvamistingimused. Nende koguarv on hetkel viimase 50 aasta suurim.

Oma jälje jätavad nad Keenia põllumajandusele sellega, et nad söövad vilja, mis ähvardab miljoneid kohalikke inimesi nälga jätta. ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni ekspert Keith Cressmann tõdes, et tsüklon võimaldas tirtsuparvedel mitmekordselt paljuneda. 

"See tegi tingimused neile paljunemiseks soosivaks. Nende koguarv ei suurenenud 400kordselt vaid 8000kordselt," lausus Cressmann.

Keenias toimuva Safari ralli tegevjuht Phineas Kimathi rääkis DirtFishile, et vaatamata ennustustele ei avalda etapi toimumisele ohtu. "Need kõrbetirtsud on märksa lähedamal Somaalia piirile, mis jääb meist rohkem kui 400 kilomeetri kaugusele. Oleme neid väga vähe näinud. Ma ei tea, kust te oma informatsiooni võtate, kuid meil pole nendega siin probleeme. Ning nad peaksid vihmaga niikuinii ära kaduma ja meil just algabki vihmahooaeg." sõnas Kimathi.

Kuna järgmisena kavas olevad Portugali ja Sardiinia etapid lükatakse koroonaviiruse tõttu suure tõenäosusega edasi, olekski Safari ralli etapiks, kust MM-sari jätkuda saaks. 

Kuigi nüüdseks on koroonaviirus levinud ka Keeniasse, kinnitas Kimathi, et nad jälgivad olukorda pidevalt ning teevad vajadusel vastavad otsused. "Safari ralli on osa WRCst ja FIAst. Mulle meeldib, et nad töötavad koos ning jagame nendega kogu informatsiooni, mis meil on ja langetame ühiselt otsuseid. Oleme optimistlikud, et suudame selle [viiruse] kontrolli alla saada.

Viimati 2002. aastal MM-sarja kuulunud Safari ralli peaks toimuma 16. - 19. juulini.