Karl-Martin Rammo.Foto: Viljar Voog
Olümpia
24. märts 2020, 16:13

Olümpiapiletiga Rammo: maast leitud lisa-aasta kulub väga marjaks ära

Rahvusvaheline olümpiakomitee väljastas täna ametliku teate, et 24. juulil algama pidanud Tokyo olümpiamängud on koroonaviiruse pandeemia tõttu edasi lükatud järgmisesse aastasse.

"Pean tunnistama, et olen positiivne, sest mul on rohkem aega, et valmis saada," lausub Laser-klassi purjetaja Karl-Martin Rammo, kel on olümpiapilet taskus juba eelmisest sügisest.

"Nägin treeninguprotsessi käigus, et mul jääb mingites aspektides rohkem vajaka kui lootsin, et mul tänasel hetkel jääb. Maast leitud lisa-aasta kulub väga marjaks ära."

Ta on arvamusel, et spordipeo edasi lükkamise otsus on igati mõistlik. "Minul on veel päeva lõpuks suht hästi, mul on norm olemas, võin istuda lennuki peale ja minna sõitma," sõnab ta, kuid viitab faktile, et kõikide alade peale on praeguseks jaotatud ümmarguselt vaid pooled kohad.

"See devalveeriks olümpia väärtust, kui oleks hakatud kriisiolukorras uisapäisa üle jala neid kohti jaotama. Nüüd on aasta aega otsas ja inimesed saavad norme täita normaalsel viisil."

Kas tänane uudis tekitab ka mingil määral pingelangust? Just selle nurga alt, et viimastel nädalatel õhus olnud ebamäärasus on sporditasandil leidnud lahenduse ja olukord on nüüd konkreetne.

"Emotsionaalse vabanemise võib-olla hetkeks tekitab," ütleb Rammo. "Eelnevalt oli teadmatus. Järgnevad paar kuud olnuks viimase ettevalmistuse suhtes kriitilise tähtsusega, aga ma ei tea tänasel päeval, millal saan järgmine kord seaduslikult vee peale minna. Seega tõesti, emotsioone oli suhteliselt keeruline hallata.

Teisalt, ma ei ütle, et vabanemine on väga suur, sest see [otsus] peaks ju tähendama, et planeerin kõik ringi, aga ma olen endiselt teadmata ajaks ootel, millal saan hakata ehitama olümpia suunal konkreetset ettevalmistusplaani. See on täna täpselt samamoodi."

Kui treeningute poole pealt pakub olümpiamängude edasi lükkumine Rammole rõõmu, siis logistiliselt ja majanduslikult tähendab see lisapeavalu. Näiteks tema varustus on juba eelmisest suvest saati Tokyos, kus ta on osalenud eelolümpial ja MK-etappidel.

"Konkreetselt praegu on konteiner koos kõikide meie asjadega hoopis Austraalias, sest käisime seal MMil," märgib ta. "Just neil päevil pidanuks konteiner liikuma tagasi Tokyosse, aga nüüd tekib küsimus, mis sellest üldse saab.

Taas tuleb mängu küsimus, et huvitav kui kaua me koduarestis oleme. Kui see võiks laheneda kuu või paari jooksul, siis loodan, et asjad lähevad tagasi Tokyosse ja saan seal kõvasti trenni teha. Vastasel juhul tuleb saata konteiner Austraaliast Eestisse ja siis uuesti Tokyosse. See on nii aja- kui ka rahamahukas ettevõtmine. Kindlasti tuleb nüüd väljaminekuid, mida ei osanud ette näha, oluliselt juurde.

Minu eelarve on suuresti ülesehitatud personaalsetele toetajatele, kellega mul on lepingud selle aasta lõpuni. Pole veel jõudnud mõelda, kuidas üks lisa-aasta ettevalmistust majanduslikult välja hakkab nägema, aga loodetavasti saab see lahendatud. Majandus on praegu väga kõikuva kaardimaja olukorras, aga väga loodan, et mu toetajad jätkavad olümpiani."