Martti Raju sõnul polnud olümpiamängude edasilükkamine üllatusFoto: Tiina Kõrtsini
Olümpia
24. märts 2020, 16:56

EOK spordidirektorile tuli olümpiamängude edasilükkamise teade üllatusena: arvasin, et kummi venitatakse pikemalt

Jaapani peaminister Shinzo Abe ja rahvusvahelise olümpiakomitee (ROKi) president Thomas Bachiga teatasid täna, et Tokyo olümpiamängud lükatakse aasta võrra edasi. Eesti olümpiakomitee spordidirektor Martti Raju sõnul polnud otsus üllatav, kuid kummaline oli infost teatamise viis.

"Otsus polnud üllatus. Üllatus oli, kuidas teade kohale jõudis. Abe tuli pressikonverentsil infoga välja ja ROKi poolt polnud ühtegi selget sõnumit," tunnistas Martti Raju, kes sai mängude edasilükkumisest teada Õhtulehe kaudu. "Tundub, et kuskil jooksid asjad sassi. Aga peamine, et otsus on tehtud."

"Arvasin, et kummi venitatakse pikemalt. Seda ma ei oodanud, et täna tullakse täiesti lambist otsusega välja," kirjeldas Raju. "Saan aru, et otsus tekkis Abe ja Bachi omavahelisest vestlusest, et asi ei kära. Sellele järgnes kiire täitevkomitee koosolek, mille järel tehti asi ära." 

"Fundamentaalne probleem pole mängude juulis, augustis või septembris toimumine. Mure on selles, et pooled Tokyo olümpiakohad on täitmata," leidis Raju. "53% sportlastest on pileti kindlustanud, aga tuhandete kaupa on kohti jagamata."

"Kui kvalifikatsioonivõistlusi ei saa läbi viia, siis tekib küsimus, kes saab olümpiale sõita. Alaliidud ei saa visata kulli ja kirja, kas võistlema pääseb eestlane või marokolane," jätkas ta. "Praeguses olukorras ei saa öelda kõigile alaliitudele, et 30. juuniks peavad kõik kvalifikatsioonivõistlused olema korraldatud. Olümpiale saamisest olulisem on sinna pääsemine, mis on mitmekülgsem ja raskem."

Raju tunnistab, et suurt rahalist lööki olümpia edasilükkamine ei kujuta. "Paberil on koha Tokyosse kindlustanud 15 sportlast. Meil oli plaan minna laagrisse aklimatiseeruma ja olümpiapiletid kindlustanud sportlased polnud oma lõplikku graafikut paika pannud. Osad oleksid tulnud USAst, osad Eestist, aga kuupäevad veel lukus polnud," kinnitas Raju. "Piletid olid ostetud ainult maanteeratturitele."

"Hävingut pole kindlasti. Oleme teinud sissemaksed ja broneerinud hotellid, aga me ei teinud seda omal käel, vaid läbi Tokyo mängude korraldajate. Asjade edasi lükkamine on nende mure," sõnas Raju.

Rajul jätkus kiidusõnu ka riigile, kes eriolukorras jättis olümpiale pürgivatele sportlastele avatuks kaks baasi. "See oli tohutu vastutulek," tõdes Raju, kelle sõnul oleneb rajatiste edasine avatuks jäämine juba valitsuse edasistest otsustest.