Spot of Tallinn.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
24. märts 2020, 17:44

Sildarude treeningpaik vajab hädasti raha (1)

Elamus- ja ekstreemspordikeskuse Spot of Tallinn tegevjuht Tauri Tilk kirjutas riigikogu kultuurikomisjonile abipalve seoses keskust tabanud majandusraskustega. Esimeseks maiks on Spot Of Tallinn langemas ligi 80 000 eurosesse miinusesse.

Spot of Tallinna pöördumine täismahus

Kirjutan Euroopa ainulaadseimast elamus- ja ekstreemspordikeskusest Spot of Tallinn, mis valmis 2016. aastal EAS-i kaasabil. Senini oleme ilusasti ja jätkusuutlikult majandades ots otsaga hakkama saanud, kuid nüüd välja kuulutatud eriolukorra tõttu oleme suletud ning kogu edasine saatus on teadmata. Isegi kui paari nädalase sulgemise elaksime kuidagi üle, siis pikema perioodiline töö peatamine saab meile hukatuslikuks.

Pöördun teie poole abipalvega leida meie keskuse elus hoidmiseks täiendavaid vahendeid. Meie igakuine püsikulu töötajate, kommunikatsioonide, erinevate riiklike hooldusnõuete ja muude teenuste peale on 55 000 eurot.

Tänaseks oleme juba kärpinud töötajate palgad miinimumini, lülitanud välja kütte ja ventilatsiooni ning peatanud kõikvõimalikud teenused, mida peatada saame.

Selle tulemusel oleme suutnud kokku hoida ligi 15 000 eurot, kuid endiselt oleme seisus, kus kuu lõpuks on puudujääk ligemale 40 000 eurot. Esialgse välja kuulutatud eriolukorra tulemusena oleme langemas 1. maiks 2020 ligemale 80 000 euro suurusesse miinusesse.

Võimalus selle miinuse vähendamiseks on koondada oma töötajad, kuid esimese järgus me seda kindlasti teha ei sooviks. Paljud töötajad ja treenerid meie majas on erialaspetsiifilised ning hiljem neid uuesti tagasi tööle saada võib osutuda keerukaks või isegi võimatuks.

Kirsiks tordil on ka pahased lapsevanemad, kes vaatamata force majeure olukorrale nõuavad treeningtasude tagastamist ning on lubanud ettevõtte kaevata tarbijakaitsesse ja tehnilise järelvalve ametisse. Kõigele sellele on tänaseks lisandunud ka avalik laimamine erinevates sotsiaalmeedia kanalites.

Kokku osaleb igapäevaselt Spot of Tallinna korraldavates treeningutes ligi 350 last ja sama palju täiskasvanuid. Lisaks kasutavad keskust teiste spordialade klubid ning erinevad organisatsioonid nagu näiteks Eesti eriolümpia intellektipuudega noored. Aastas külastab keskust üle 100 000 inimese. Lisaks tegutseb keskuses Rae valla noortekeskus ja Kevin Renno võitlusakadeemia, Crossfit Peetri ja ka Järveküla kool.

Tänases olukorras, kus lapsevanemad nõuavad oma treeningtasusid tagasi ning maja ei saa rentida ka teistele keskust kasutavatele organisatsioonidele, peame tõdema, et siinkohal ähvardab meid tegevuse lõpetamine.

See aga kindlasti ei ole meie eesmärk, kuna keskus on tuntud kogu Euroopas ning lisaks Eesti oma inimestele külastavad meid ka paljud välismaalased (ca 15 000 külastust aastas). Võiks isegi öelda, et Spot of Tallinn on Eesti ekstreem- ja elamusspordi sümbol kogu Euroopas. Lisaks on Spot of Tallinna näol tegemist ainsa treeningkeskusega kodumaal, kus saavad treenida meie tuleviku olümpialootused Kelly ja Henry Sildaru.

Siinkohal esitangi Riigikogu kultuurikomisjonile palve leida täiendavaid vahendeid sellise unikaalse keskuse toetamiseks tänases kriisiolukorras.