Thomas BachFoto: AP/Scanpix
Olümpia
25. märts 2020, 15:23

ROK: Tokyo olümpia võib toimuda järgmise aasta kevadel

Jaapani peaminister Shinzo Abe ja rahvusvahelise olümpiakomitee (ROKi) president Thomas Bach teatasid eile, et sellel aastal jäävad Tokyo mängud ära. Bachi sõnul võib olümpia toimuda järgmisel kevadel.

"Edasilükatud olümpiamängud nõuavad kõigilt osapooltelt ohverdusi ja kompromisse," tõdes Bach. Neljapäeval võetakse koos rahvusvaheliste alaliitudega üles küsimus, millal mängud ära pidada. Algselt pidi Tokyo olümpia toimuma tänavu 24. juulist 9. augustini, kui Bachi sõnul ei pea suurvõistlus toimuma ilmtingimata suvekuudel.

"Kokkulepe on, et organiseerime mängud hiljemalt järgmisel suvel," lausus ta. "See ei tähenda ainult suvekuid. Laual on kõik variandid, nende seas ka suvi 2021." Kergejõustiku ja ujumise MMi korraldajad on kinnitanud, et vajadusel võivad ka nemad kuupäevi nihutada.

Tokyo mängude uuel ajal korraldamine on ROKile suur väljakutse, sest juba 2022. aastal toimub Pekingis taliolümpia. Samas tõdeb Bach, et praeguses olukorras polnud muud varianti.

Ootamatu olukord on tekitanud mitmeid küsimusi, mis kiiremas korras lahendust vajavad. Näiteks peaksid sellel sügisel müüki minema olümpiakülas olevad korterid, mis tekitaks probleemi sportlaste majutamisega.

"See on üks tuhandest küsimusest, mille peame lahendama," kirjeldas Bach. "Usun, et saame selle pusle kokku ja korraldame Tokyos suurepärase olümpia."