Foto: Kristjan Muts
Sisuturundus
30. märts 2020, 16:41

Majandamata mets kaotab väärtust – tegutse õigel ajal!

„Metsa peab majandama, et sealt õigel ajal maksimaalset tulu saada. Küps mets enam paremaks ei lähe ning tuleb õigel ajal raiuda, sest muidu hakkab ta väärtust kaotama – puud mädanevad, haigestuvad ning tekivad tormikahjustused,“ räägib metsamajandamisega tegeleva ettevõtte SKP Invest juht Kristjan Muts.

Millal mets raieküpseks saab, sõltub puistust. „Alati ei ole terve mets raieküps, osa metsast võib olla ka keskealine. Seal oleks soovitav teha harvendusraie. Kui see tehtud, on lootust, et ülejäänud osa kasvab väga ilusaks raieküpseks metsaks, kust maksimaalset tulu saada,“ selgitab Kristjan Muts.

Peale metsa küpseks saamise utsitavad inimesi metsamajandamisega kiirelt tegelema ka viimasel ajal sagenenud üraskikahjustused. „Üraskid on päris tõsine probleem, sest kui need tulevad metsa sisse, võib selle väärtus kukkuda neli-viis korda. Kui muidu oleks metsast tulnud tarbepuit, siis pärast üraskikahjustusi saab ainult küttepuitu,“ toob Kristjan Muts välja. Niisiis toonitab ta: kui metsakinnistul või isegi naaberkinnistul on näha märke üraskist, siis ei tohi enam viivitada!

Kas tegeleda ise või usaldada professionaale?

Metsamajandamisel on sadu erinevaid nüansse, millest keskmisel metsaomanikul ei pruugi aimugi olla. Niisiis tasub sel puhul võtta ühendust spetsialistiga. „Ma ei näe põhjust, miks inimene peaks oma metsaga ise tegelema hakkama, sest nüansside selgeks tegemine võtab kuid, kui mitte aastaid. Mina tegelen metsaga, aga ma ei oska kella remontida. Ma ei lähe ju mehhanisme õppima, et oma kell korda teha. Selle asemel pöördun ikka professionaali poole, kes vaatab asja üle ja pakub lahendust,“ mõtiskleb Kristjan Muts.

Et ise metsa majandades hoitakse raha kokku, tõele ei vasta. „Võib juhtuda, et tegelikult jääb raha kätte oluliselt vähem. Lisaks kaotatakse oma väärtusliku aega,“ arvab asjatundja.

SKP Investi üheks oluliseks võtmesõnaks on paindlikkus. „Väikse ja pühendunud kollektiivi tõttu oleme paindlikud ega krimpsuta iga väikese asja peale nina. Üritame leida mõlemale osapoolele sobiva lahenduse. Väikesest firmast on ka tihtipeale võimalik saada paremat hinda, sest meil ei ole tööl sada inimest, kelle palka on kogu aeg vaja tõsta. Samuti pole meil suurt tehnikaparki, mida vaja hooldada. Sellevõrra saame inimesele rohkem maksta,“ seletab Kristjan Muts. SKP Invest ostab metsa- ja põllumaid pikaajalise investeerimise eesmärgiga, et oma maade portfelli võimalikult heas korras hoida.

Mida SKP Invest pakub?

Metsamaa ost – SKP Invest ostab sinu metsa ja metskinnistut. Võta ühendust, kui soovid müüa küpset metsa, kasvavat metsa, metsakinnistuid, läbiraiutud metsakinnistuid.

Põllumaa ost – kui sa ei soovi või ei oska oma põllumaaga tegeleda või ei ole selleks enam aega, on hea mõte see ära müüa. SKP Invest ostab võsastunud ja väheväärtuslikku ning ka hoonetega (vanad kasutusest väljas olevad talumajad ja tootmishooned) põllu- ja metsamaad. Hind sõltub selle asukohast, kasutusvõimalustest ja mulla omadusest.

Raieõiguste ost – just raieõiguse müümine on sagedasem viis, mida Eesti erametsaomanikud kasutavad puidu müümiseks. Raiega seonduv nõuab rohkesti eriteadmisi ja aega, mida igal metsaomanikul tavaliselt ei ole.

Saabumas on suurepärane aeg aastast, mil metsa teha – võta SKP Investiga ühendust SIIN!

Lisainfot saad ka aadressil Maatulu.ee