Rasmus Mägi.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
27. märts 2020, 23:28

Rasmus Mägi: kui see olukord normaliseerub, siis kodusveedetud aja jooksul tehtu peegeldub hiljem ka tulemustes

Lõuna-Aafrikas toimunud laagri pooleli jätma pidanud ning nüüdseks Tartusse naasnud 400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi tõdes, et olümpiamängude edasilükkamine oli aimatav. 27aastane sprinter rõhutas intervjuus Tartu Ülikooli Akadeemilisele Spordiklubile, et kuigi hetkel pole võimalik plaanipäraselt treenida, ei tasu sellel perioodil lasta raisku minna.

Kuigi otsus Tokyo olümpiamängud järgmisesse aastasse tõsta langetati alles 24. märtsil, võis Mägi sõnul seda juba varem aimata.

"Ma arvan, et olümpia edasilükkamine oli kindlasti õige otsus. Seda oli võimalik aimata paar nädalat enne, kui see välja kuulutati. See, et seda kohe välja ei kuulutatud, tekitas ilmselt paljudes sportlastes paanikat: kust otsida treeningtingimusi ja mida teha. Nüüdseks on see asendunud pingevaba õhkkonnaga." sõnas Mägi.

26. - 30. augustini planeeritud kergejõutsiku EMi toimumise või edasilükkamise kohta pole veel teadet tulnud. See on ka üheks otsuseks, mida Mägi, kes 2014. aastal Zürichis hõbemedali võitis, ootab.

"Pole selge, kas EM lükatakse edasi või sujub kõik see plaanipäraselt. See on üks järgmiseid otsuseid, mida paljud sportlased ja ka mina ise ootan. Kui kogu võistlushooaeg kasvõi väikses mahus toimub, siis tuleb väga targalt mõelda, kuidas tegutseda või kas üldse võistelda," lausus Mägi.

Veel pole ka teada, kas Mägil, kes mullu Doha MMil 48,93 kirja sai, läheb see tulemus arvesse või tuleb Tokyo OMile pääsemiseks algusest alustada.

"Samuti ei tea ma endiselt, mis saama hakkab saama olümpiamängudele kvalifitseerimisega. Pole selge, kas minu 2019. aasta tulemus läheb arvesse või algab kvalifitseerumisperiood kuskilt uuesti. Need on kõik otsused, mida sportlased ootavad ja jälgivad ning mille põhjal edasist ettevalmistust ehitavad. Tuleb hoida valmisolekut, aga loomulikult ei saa tavapäraselt harjutada või treenida," leidis Mägi.

Hetkeseis on muutnud treenimise keerulisemaks, kuid tõkkejooksja olukorra ees hirmu ei tunne.

"Olen harjunud iseseisvalt treenima, seega seda olukorda ma ei karda. Loomulikult saab ka kodustes tingimustes päris palju ära teha. Olukorraga peab leppida ja tuleb see enda jaoks tööle panna," tõdes Mägi.

Kahel korral Eesti aasta sportlaseks valitud kergejõustiklane usub, et sportlastel on võimalik praegusest perioodist kasu lõigata.

"Loodetavasti õpivad paljud sportlased iseseisvalt oma kehaga tegelema ja asju rohkem märkama ning olema leidlikumad. Soovitan hoida vaheldusrikkust nii palju, kui see kodustes tingimustes võimalik on. Kui olukord normaliseerub, siis ma usun, et kodusveedetud aja jooksul tehtu peegeldub hiljem ka tulemustes," sõnas Mägi. 

Täispikka intervjuud kuula SIIT.