Magdalena Neuner valiti oma karjääri viimasel aastal Saksamaa parimaks naissportlaseks. Foto: AFP/Scanpix
Talisport
28. märts 2020, 19:30

Vihane Saksamaa suusakangelane: suur juht ei hooli sportlastest

Koroonaviirus hoiab maailma juba pikalt hirmu all, kuid spordijuhid proovisid kuni teisipäevani jätta muljet, nagu püüaks nad kõigest väest veel sel aastal olümpiamänge korraldada. Viimaks tehti 24. märtsil teatavaks, et tänavu Tokyo suvemänge ei toimu.

Kuni sinnamaani valitsenud segaduses püüdsid sportlased leida võimalusi, kus treenida. Eestis avati spetsiaalselt olümpiaks valmistuvatele atleetidele Audentese treeningkeskus ja Pärnu sõudebaas.

Veel märtsi alguses valmistus täie hooga olümpiaks ka vehkleja Erika Kirpu. Milanos elav ja treenib maailmameister meenutas toimunut EOK sotsiaalmeedia vahendusel.

„Me jätkasime treeningutega, reisisime ja osalesime võistlustel ning kõik tundus märkamatu, nagu seda poleks.Tunnetasin ohtu kui olime võistlemas Budapestis (6. - 8. märts - toim) ning kuulsime, mis toimub Lombardias. Olime kõik šokis – kuidas pannakse kinni? Kuidas saame koju? Mida teha? Mitme päeva pärast õnnestus meil Milanosse naasta ning praeguseks on juba kaks nädalat, kui olen kodus istunud, välja arvatud koeraga jalutamine,“ rääkis ta.

ROKi ja Bachi ämber?

Paljude arvates oli segaduse peasüüdlane just Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK), kus ei julgetud varakult välja hüüda, et olümpia ei saa toimuda. Seetõttu jätkusid paljudes kohtades ka olümpiamängude kvalifikatsioonivõistlused.

Nüüd andis ROKi ja selle presidendi Thomas Bachi pihta tuld endine Saksamaa laskesuusakuulsus Magdalena Neuner. „Härra Bachi käitumine oli uskumatu. Ta tegi täpselt nii, nagu olen ka omal nahal tunda saanud. Olümpiat ei korraldata sportlastele. Tema jaoks on palju olulisemaid asju,“ rääkis kahekordne olümpiavõitja ja 12kordne maailmameister Augsburger Allgemeinele.

„Küsisin endalt, kuidas ta saab sellist asja läbi suruda? Kogu maailm võitleb viiruse vastu, aga tema korraldab olümpiamänge.“

Neuneri sõnul olid sportlased täiesti uskumatus olukorras, kus keegi ei teadnud, kas sellest tuleks üldse aus suurvõistlus. „Mõned said treenida ja teised mitte. Dopingukütid ei tohtinud enam testida. Lõpuks hakkasid kõik Bachile vastu ja praegu ollakse lõpuks kindlamas olukorras.“

Magdalena Neuneri karjäär polnud küll pikk, aga ometi oli see pööraselt edukas. Foto: AFP/Scanpix

Magdalena Neuner

  • 33aastane
  • Karjäär MK-sarjas: 2006-2012
  • Kolmekordne MK-sarja üldvõitja
  • Olümpiamängud: 2 kulda, 1 hõbe
  • Maailmameistrivõistlused: 12 kulda, 4 hõbedat ja 1 pronks