Johannes Hösflot Kläbo.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
28. märts 2020, 22:31

KRAHH NORRA SUUSATAMISES! Ligi 100 alaliidu töötajat koondatakse, talentidelt kaob rahastus (1)

Norra suusaliitu tabas krahh: suurtoetaja kadus selja tagant, eelarvesse tekkis tohutu auk ning 96 töötajat võib oodata koondamine.

Mis juhtus? Koroonaviirusega kaasnenud kriisi tõttu kadus alaliidu eelarvest 2,6 miljonit eurot. Suur osa sellest haihtus koos ehitusettevõtte Veidekke otsusega sponorlepingust loobuda. Ligi sada inimest võivad lähipäevil saada koondamisteate, ülejäänud pääsevad palgakärpega.

Iltalehti kirjutab, et just Veidekke toega toimis piirkondlik suusasüsteem, kust kasvasid üles uued talendid. Alaliit suunas raha viite erinevasse regiooni, kus peamiselt noori sportlasi kasvatati. Kui sealt tippu kerkiti, siis tekkisid tavaliselt juba uued sponsorid, kes kampa lõid. Suurem osa ettevõtteid ei ole noortespordi sellises mahus toetamisest kahjuks huvitatud.

„Kui piirkondlik rahastus ära kaob, siis need kohalikud meeskonnad enam ei toimi. See oleks Norra murdmaasuusatamise jaoks katastroof,“ ütles Kesk-Norra suusapiirkonda koordineeriv Knut Erling Flataker.

Tegevsuusataja Havard Solas Taugböl lisas: „Tohutu löök Norra suusatamisele. Veidekke aitas just neis sportlasi, kes pürgisid koondisesse ja MK-sarja. Sellise platvormi kaotamine on väga kriitiline. Saame ainult loota, et suusatajatel tekib uus sarnane võimalus.“

Neljapäeval toimus sel teemal kriisikoosolek, kus otsiti võimalikku lahendust.