Anders Aukland aastal 2010 Tartu maratoni võidupärjaga.Foto: ALDO LUUD
Talisport
1. aprill 2020, 14:02

PÖÖRANE SUUSARETK: kolm norralast liuglesid 32 tunniga 516 kilomeetrit

Norralased Anders Aukland (47), Jörgen Aukland (44) ja Joar Thele (26) suusatasid möödunud nädalavahetusel 32 tunni jooksul 516 kilomeetrit, teatab Norra telekanal TV2.

Norras on koroonaviiruse pandeemia ajal hakanud levima omamoodi väljakutse, kes suudab järjest kauem suusatada. Mainitud trio saigi sellest inspiratsiooni ja püstitas tõenäoliselt tolles arvestuses Norra rekordi.

Ööpäeva jooksul läbitud kilomeetrite maailmarekord kuulub soomlasele Hans Mäenpääle, kes on suusatanud 24 tunniga klassikatehnikas 472 kilomeetrit. 

"See oli karm ja lõbus. Äge kogemus!" sõnas Anders Aukland TV2-le. "Eesmärk polnud suusatada võimalikult kiiresti, vaid maksimaalselt pikalt. Minu 16aastane poeg ja tema sõber suusatasid meiega kuskil 30 kilomeetrit.

Suusatasime päikeseloojangu ajal, öösel ja nägime ka päikesetõusu. Öö oli kõige karmim, aga tegime väikse lõkke ja küpsetasime vorste. See oli tore."

Ta lisas: "Viimastel tundidel panime tähele, et 50 km on pikk maa. Tunne oli juba nagu oleks peaaegu finišis, aga tegelikult on veel 50 km minna. Kümme kilomeetrit enne lõppu hakkas kiirus kasvama, sest tahtsime finišeerida."


Norralanna Thea Krokan Murud (25) ründas nädalavahetusel naiste maailmarekordit (375,6 km), kuid tema jaks sai otsa 347 km järel.

"See ei pruugi olla tervislik, aga ohtlik ka mitte," sõnas neiu TV2-le. "Toit ja jook on kaasas ning peatuda saab igal ajal. 24 tunni jooksul on palju pause, kokku umbes kolme tunni jagu söömist ja niisama hängimist. See pole halvasti veedetud ööpäev."

.