Eesti Olümpiakomitee peasekretär Siim Sukles.Foto: Viljar Voog
Olümpia
3. aprill 2020, 13:17

Hea uudis olümpiakomiteest: alaliidud ja sportlased ei jää kriisi tõttu rahata

Eriolukorra tõttu tekkinud majanduskriis ei mõjuta praeguse seisuga Team Estoniat ega sportlaste ja alaliitude rahastamist, ütles Eesti Olümpiakomitee (EOK) peasekretär Siim Sukles. 

Ükski sponsor pole veel EOK toetamist lõpetanud, lisaks on saavutatud kultuuriministeeriumiga kokkulepe, mis peaks aitama Eesti spordil vähemalt selle aasta kenasti üle elada.

Olümpiamängud lükkusid aasta võrra edasi, mis saab sportlaste ja treenerite toetustest?
"Toetused jätkuvad. Kuigi tippspordikomisjon vaatab ka igat sportlast eraldi, siis ma näen, et suuri muudatusi ei tule. Positiivne on see, et kel olümpianorm täidetud, on seda ka järgmiseks aastaks."

Arvestades olukorda majanduses, mis saab Team Estoniast?
"Läheb täpselt samamoodi edasi, riik pole praegu öelnud, et võtaks sealt raha ära. Tugiteenustes on küll praegu väike paus, sest näost näkku ei tohi kohtuda. Leian, et kui võistlused jälle lahti lähevad, siis on ka riigile oluline, et tuleksid võidud.

Hea, et Team Estonia on üles ehitatud avalikule rahale. Oleks paljalt erafirmadele, siis oleks olukord väga halb."

Vestlesin teisipäeval-kolmapäeval erinevate alaliitudega, kust tuli läbiv sõnum: kui EOK ja riigi rahad säilivad, elame kriisi üle. Kas EOK rahad säilivad?
"Praegu pole põhjust öelda, et sel aastal toetus kukuks. Ka riigi poolt pole tulnud indikatsioone, et sel aastal peaks mingi kukkumine tulema. Olukord mõjutab hasartmängumaksu laekumist, aga meil on kultuuriministeeriumiga kokkulepe, et seda tasandatakse. Alaliidud ja sportlased saavad oma rahad kätte. Järgmine aasta on suurem küsimärk.

Arvan, et suurem probleem on [praegu] neil alaliitudel, kes elavad litsentsitasudest, nagu autospordiliit ütles: kui pole võistlusi, ei saa litsentsitasusid ja teatud [raha]numbrid jäävad täitmata."

Eile tuli uudis, et sport saab riigi lisaeelarvest kolm miljonit eurot. Kas see katab spordisektori kriisist tekkinud vajadused ära?
"Arvan, et katab. Seda teemat hoidis kultuuriministeerium, kes sai info alaliitude käest ja analüüsis seda. See pole lihtsalt kolm miljonit märtsikuu eest, vaid ka vaade sügisesse.

Kui pallimänguliigad enam ei käivitu või käivituvad ilma sponsoriteta, et siis kuidagi kompenseerida seda. Arusaadavalt on pallimängudel üldse raske, play-off'id hakkasid just tulema, mis tähendanuks suuremat sponsorite ja pealtvaatajate huvi."

Mis on spordirahva suuremad mured tekkinud olukorras?
"Suurim mure on see, et kui lapsed ei saa trennis käia, siis vanemad ei hakka maksma kuutasusid ehk et spordiklubidelt kaovad päris suured summad. Õnneks on riik ja linnad öelnud, et nemad ei vähenda oma toetusi.

Õnneks on klubid nii targad – oleme ise ka soovitanud –, et näiteks vähendasid kuutasusid ja teevad lastele veebi kaudu mingeid harjutusi ja väljakutseid. Nagu ikka, raske aeg on loovusele väga hea.

Teine asi on see, et kui alaliidud ei saa korraldada võistlusi ja üritusi, siis kaovad ära pileti- ja sponsortulu."

Kuivõrd olümpia lükkus aasta võrra edasi, siis mis saab erandkorras lubatud treeningutest Audentese spordihallis ja Pärnu Kalevi sõudebaasis?
"Otsustame seda laupäeviti nädala kaupa, homme kell 11 on Skype'i koosolek. Olukord muutub koguaeg. Peame jälgima, kuidas saada meditsiinitöötajad sinna, et meditsiiniteenust pakkuda. See on päris suur koormus nii inimestele kui ka mingil hetkel rahale."