Ott Tänak.Foto: Reuters/Scanpix
WRC
3. aprill 2020, 18:41

KÕIK HÄÄLETAMA! WRC selgitab välja aegade parima rallisõitja, kandidaatide seas ka Tänak

WRC on otsustanud, et nüüd on aeg paras selleks, et teha selgeks, kes on kõigi aegade parim ralliäss. Välja on valitud 20 pilooti, nende seas on mõistagi ka valitsev maailmameister Ott Tänak. Oma hääle saavad anda kõik fännid, süsteem võimaldab seda teha mitu korda.

Kõigi aegade parimaks pretendeerivad kõik 18 sarjas meistriks tulnud pilooti, lisaks pääsesid wild-card'iga kandidaatide sekka kaks sõitjat tulemuste alusel.

Turniirisüsteemis on ralliässad pandud paaridesse. Fännidel on iga päev võimalik hääletada, milline sõitja paarist on tema lemmik.

Lõplikust tulemusest moodustavad fännide hääled 40%. Lisaks on kaasatud kuus eksperti, igaühe hääl on lõpptulemusest 10%. 

Pilootidele määrati asetused vastavalt sellele, mitu tiitlit ja rallit on nad võitnud ning mitu korda poodiumile jõudnud. Kaheksa madalaima asetusega rallisõitjat alustavad turniiri kvalifikatsioonist, neli võitjat pääsevad esimesse ringi, liitudes 12 ülejäänud piloodiga. 

Võistlus parima selgitamiseks saab alguse tulevasel esmaspäeval ehk 6. aprillil, kui toimub kvalifikatsioon. Seal osaleb ka Tänak, kes läheb vastamisi Markku Aleniga. Soomlasel pole MM-tiitlit ette näidata, sarja võitis ta küll 1978. aastal, kuid sõitjatele hakati maailmameistritiitleid välja jagama alles hooaeg hiljem. Etapivõite on tal 19.

Teised paarid kvalifikatsioonis:

Petter Solberg - Jari-Matti Latvala

Stig Blomqvist - Ari Vatanen

Timo Salonen - Richard Burns

Võitjad selguvad järgmisel päeval, põhiturniir algab 8. aprillil. Esimesest ringist edasi pääsenud piloodid edenevad veerandfinaali, seejärel toimuvad poolfinaalid ning aegade parima WRC piloodi selgitab välja finaal.

Sõitjate asetused turniiriks:

1. Sébastien Loeb; 2. Sébastien Ogier; 3. Tommi Mäkinen; 4. Juha Kankkunen; 5. Marcus Grönholm; 6. Carlos Sainz; 7. Miki Biasion; 8. Walter Röhrl; 9. Colin McRae; 10. Didier Auriol; 11. Hannu Mikkola; 12. Björn Waldegård; 13. Petter Solberg; 14. Ott Tänak; 15. Stig Blomqvist; 16. Timo Salonen; 17. Ari Vatanen; 18. Richard Burns; 19. Markku Alén; 20. Jari-Matti Latvala.

Hääletusel osalevad eksperdid: Julian Porter (WRC kommentaator, Suurbritannia), Marco Giordo (Autosprint, Itaalia), Reiner Kuhn (Motorsport aktuell, Saksamaa), David Evans (DirtFish, USA), Loic Rocci (AUTOhebdo, Prantsusmaa) and José-Manuel Gonzàlez (WRC+ All Live'i kommentaator, Hispaania). 

Oma hääle saab anda WRC kodulehel. Aegade parim rallipiloot selgub maikuus.