Hugues Fabrice Zango.Foto: World Athletics
Kergejõustik
5. aprill 2020, 15:10

Dohas pronksi võitnud kolmikhüppaja lubas maailmarekordi purustada

Burkina Faso kolmikhüppaja Hugues Fabrice Zango tunnistas Olympic Channeli kodulehel avaldatud intervjuus, et mullu Doha MMil võidetud pronksmedal talle täit rahulolu ei pakkunud ning selgitas, et eesmärgid on tal väga kõrged. Karjääri jooksul loodab 26aastane atleet ka maailmarekordi enda nimele võtta.

Kui tänavu veebruaris püstitas ta isiklikuks rekordiks 17.77, siis Dohas tõi talle pronksise autasu 17.66. Kullast, mida Zango ihkas, jäi puudu 27 sentimeetrit.

"Kui aus olla, siis olen pettunud. Olen õnnelik, et võitsin medali, kuid tulin kulla järele. Pronks on pettumuseks, sest tean oma võimeid," rääkis ta pärast MMi.

Toona võitis kulla ameeriklane Christian Taylor, kes krooniti neljandat korda maailmameistriks tulemusega 17.92. Kaasmaalasele Will Claye'le tõi hõbeda 17.74. 

Zango sai aru, mida tema medal tähendab, alles siis, kui kodumaa pinnale saabus. "Kui lennujaama jõudsin, võttis mind väga vastu palju inimesi ning kõik olid nii õnnelikud. Laulsime koos rahvushümni, see ei lähe mul kunagi meelest," meenutas kolmikhüppaja.

Ala juurde võrdlemisi hilja jõudnud Zango tegi läbimurde 2015. aastal, kui universiaadil 16.76ga hõbemedali võitis. Kuid Rio olümpial jäi ta kvalifikatsiooni toppama ning otsustas treenerit vahetada lootuses, et too aitab tal ühel päeval 18 meetrit või rohkemgi hüpata.

Tema uueks juhendajaks sai 2013. aasta maailmameister, sisemaailmarekordi 17.92 omanik Teddy Tamgho. Prantslase käe all on ta teinud jõudsaid edusamme. "Arvan, et võime koos suuri asju teha. Ta on mulle andnud palju nõu selle osas, kuidas suurtel võistlustel toimida ning kuidas oma võimeid realiseerida," räägib Zango oma treenerist, kelle isiklik rekord on 18.04.

Kolmikhüppaja on võtnud eesmärgiks parandada maailmarekordit, mis on 18.29 ning mis 1995. aastast inglase Jonathan Edwardsi nimel on.

"Mind kutsutakse rekordimeheks. Mulle on kõige tähtsam maailmarekord. Ühel päeval ma selleni ka jõuan, lausus ambitsioonikas Zango.