Zak Browni meelest peab vormel 1 sari tegema suuri kärpeid.Foto: PA/Scanpix
Vormel 1
5. aprill 2020, 22:14

Koroonakriis pani vormel 1 sarja keerulisse seisu. Tiimipealik: neli meeskonda võivad tegevuse lõpetada

McLareni vormel 1 meeskonna pealik Zak Brown tunnistab, et sarja seis on väga habras ja ellujäämiseks peavad nad tegema suuri muudatusi.

"Olukord on tiimidele laastav ja kui seis on laastav mitmetele meeskondadele, siis on ohus vormel 1 tervikuna," selgitas Zak Brown Briti rahvusringhäälingule. Mehe sõnul mõjuks sarjale hävitavalt ka kahe tiimi kõrvaleastumine.

Esmaspäeval saavad vormel 1 juhid kokku ja arutavad kulude kokkuhoiu võimalusi. Teisalt pole meeskondade seas üksmeelt, milliseid meetmeid tuleks kasutusele võtta.

Brown usub, et alates 2021. aastast tuleks piirata meeskondade seni lubatud 163 miljoni euro suurust eelarvet. "Sellega vähendataks võimalikke riske. Vaadates praegu maailmas toimuvat, siis me peame tegutsema otsustavalt, muidu võib sarjast kaduda kaks tiimi," kinnitas Brown. "Kui me ei tee õigeid samme, siis võivad tegevuse lõpetada ka neli tiimi."

"Vaadates, kui kaua võtab aega vormel 1 meeskonna ehitamine ja vaadates praegust majanduse seisu, siis ma ei usu, et ukse taga oleks järjekord inimestest, kes sooviksid meeskonda omada," jätkas ta. "Mu meelest on vormel 1 praegu väga hapras seisus."

Vormel 1 ja sealsed meeskonnad on juba teinud olulisi kärpeid, et ära jäänud etappide pärast tekkinud tulude kukkumist pehmendada. Näiteks lükati edasi 2021. aastaks planeeritud reeglimuudatused ja järgmisel aastal ollakse radadel samade masinatega nagu tänavu. Browni sõnul tuleks meeskondadele lubatud eelarvelagi langetada 138 miljonile eurole.

"Üldiselt on meeskonnad eelarve vähendamisega nõus, suurem enamus oleks nõus isegi suurema kärpega," selgitas McLareni boss. Kuigi Brown ei maininud nimesid, siis BBC andmetel on Mercedes suurte kärbetega nõus, aga Ferrari ja Red Bull ei soovi seda teed minna.

"Kui me ei kärbi eelarveid, siis paljud meeskonnad ei teeni raha tagasi ja neil tekib küsimus, et miks nad üldse sarjas osalevad," selgitas Brown.

Samas on ideel mitmeid kriitikuid. Nende sõnul ei küündi väiksemate tiimide eelarved juba praegu 138 miljoni euroni ja sellise piirangu panemine ei aitaks neil ellu jääda. Kriitikute sõnul üritatakse keerulises olukorras tippmeeskondadele kaikaid kodaratasse visata.

McLareni meeskonna juht ei eita, et nende seis on hetkel väga keeruline. Tiim kärpis hiljuti oma töötajate palka ja Browni sõnul oli tegu tema karjääri ühe raskema otsusega.

"Me oleme hästi rahastatud meeskond," rääkis ta. "Aga kõigil on omad piirid. See pole kellelegi saladus, et me kaotame praegu rohkelt raha ja see ei sobi omanikele. Suure kahjumi teenimine pole variant. Meil pole lõpmatut tšekiraamatut ja olen üsna pettunud, kuid mitte üllatunud, et paljud meeskonnad pole läinud meiega sama teed."

Esmaspäevase kohtumise järel peaks vormel 1 tulevik mõnevõrra selgemaks saama. Suure tõenäosusega pannakse seal kokku raamistik tuleviku eelarvete osas. Samuti pole välistatud, et tänavused masinad võistlevad arenduskulude kokkuhoiu eesmärgil ka 2022. aastal.