Hetkel vilistab staadiontel tuul ja USA teadlased ei välista, et selline seis võib kesta kuni järgmise aastani.Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
6. aprill 2020, 21:40

KARM PERSPEKTIIV! USA teadlased: kõige positiivsema stsenaariumi korral naasevad spordivõistlused ja massisündmused varasügisel

Maailma suurimad spordiliigad on hetkel läinud mängupausile. Samas loodavad ooteseisundis viibivad Euroopa jalgpalli- ja korvpalliliigad, NBA, tennisturniirid ja paljud muud suurvõistlused peagi areenidele naasta. USA teadlaste sõnul võib paus kujuneda oodatust märgatavalt pikemaks.

"Kahjuks on suure publikuarvuga spordiüritused viimased sündmused, kus piiranguist loobutakse," kinnitab viiruseid uuriv Stanfordi ülikooli doktor Dean Winslow ajalehes Washington Post. "Ma ei tahaks seda öelda, sest olen ka ise suur spordifänn."

"Paljud ajatundjad on mures, et piirangute varajase lõpetamise puhul, tekib teine viiruslaine," selgitas Winslow. "Praegu on liiga vara midagi ennustada. Pole siiski võimatu, et me varasügisest naaseme spordi juurde."

"Hetkel pole ühtegi märki, et tippsportlased saaksid lähikuudel väljakule naasta. Minu meelest ei saa teaduslikele andmetele põhinedes mitte midagi ennustada ega spekuleerida," selgitas Johns Hopkinsi ülikooli teadur Jared Evans, kes peab ennast niisamuti väga suureks spordifänniks. "Peame inimkonnana olema valmis kõigeks. Sealhulgas pettumusteks."

Ekspertide sõnul on täiesti reaalne, et sellel kalendriaastal ei toimu ühtegi suurt spordivõistlust. Seda jaburam on spordijuhtide optimism, et juunist või juulist saab taas mängima hakata. Sellisel eeldusel pole lihtsalt mitte mingit alust.
"Minu kristallkuul ei tee segaseid ennustusi," kirjeldas Nebraska ülikooli teadur Ali Khan. "Ta ei tee praegu mingeid ennustusi."

Ekspertide sõnul on üldiste piirangute lõppemise korral staadionite avamine üks viimaseid samme. Esialgu tohiksid inimesed taas tööle minna, aga jätkuks sotsiaalne distantseerumine. Siis kaovad need piirangud ja ühel hetkel taastub reisimine. Ja kui need sammud toimivad, siis võib staadionite ja areenide avamisele mõtlema hakata.

Winslow sõnul on kõige positiivsem stsenaarium, et eriolukorra meetmete ja kevadel tõusva temperatuuri abil hakkab viiruse levik mais järsult kahanema. "Sellisel juhul saaksid tervishoiutöötajad kaaluda piirangutest loobumist," selgitas ta. "Aga isegi sellisel juhul naaseksid kontserdid, spordivõistlused ja muud massisündmused alles varasügisel."

Samuti ei tohi viiruse leviku esialgsest langusest teha liialt kaugeleulatuvaid järeldusi. USA 1918. aasta gripipandeemia tõmbas suvel tagasi, aga naasis sügisel ja kestis kuni 1919. aastani.

"Epidemoloogide ja tervishoiutöötajate sõnul oleks suurim tragöödia, kui tekib tunne, et oleme näiteks 100 000 surma järel haiguse kontrolli alla saanud, inimesed naaseksid tagasi oma igapäevase elu juurde ja pandeemia algaks uuesti," kinnitas Evans. "Aeglane tavapärase elu juurde naasmine saab olema kõigile raske."

Euroopa jalgpalliliigad loovad hooaja lõpuni mängida augusti alguseks ja NBA loodab tagasi väljakutele naasta suve alguses. Korvpalli Euroliiga kinnitas, et nemadki sooviksid hooaja viimased mängud ära pidada. Sügisel algava Ameerika jalgpalliliiga NFLi juhid kinnitasid, et neil ühtegi kriisiplaani pole, sest hooaega soovitakse mängida täies mahus. 

Kõikide suurliigade puhul on küsimus rahas. Kui NBA ei saaks pidada play-off mänge, siis kaotaks liiga umbes miljardi euro eest tulusid. Ka Inglismaa jalgpallimeistrivõistluste puhul on räägitud sarnasest suurusjärgust. Teistes suurliigades on kaod väiksemad, aga juba on selge, et paljud suurklubid sadade miljonite kadumist üle ei elaks.

Peamine kadu tekib telerahadest, mis jääksid tulemata. Liigadest on tulnud signaalid, et nemad oleksid nõus suvel ka tühjade tribüünide ees mängima. Winslow sõnul pole see nii lihtne, sest enne tuleb ära oodata reisiliikluse taastumine ja alles siis saaks sellele mõtlema hakata.

"Kõik tahavad olla kindlad, et osalevatel sportlastel poleks viirust," kirjeldas Evans. "Seda kindlust nii lühikese ajaga ei teki. Ma ei ütle, et küsimus on aastates. Ma ütlen, et peab olema selge, kuidas osalejaid testitakse. Peab olema selge ülevaade, kus nad olid ja kellega kontakteerusid."

"Ma ei kujuta ette, kuidas poisid lastakse riietusruumidesse ja kuidas nad saavad palli mängida," tõdes Espnis töötav jalgpalli asjatundja Kirk Herbstreit. "Ühel hetkel võib sul olla riietusruum, mis on täis haigeid mängijad. Mina seda vastuskoormat endale ei tahaks."