Dopinguskandaal algas mullu veebruaris Seefeldis. Foto: AFP/Scanpix
Spordivaria
10. aprill 2020, 15:51

Segadus: kas eestlastega seotud dopinguarsti hoitakse vahi all ebaseaduslikult?

Dopinguarst Mark Schmidt istub juba enam kui aasta aega eeluurimisvanglas ning ootab kohtuprotsessi. Nüüd teatas Saksamaa meedia, et kohtu ette pääseb mees kõige varem sel sügisel.

Schmidt oli ulatusliku dopinguvõrgustiku ninamees ning ta vahistati mullu Seefeldis toimunud põhja-suusaalade MMil. Temaga koostöös kasutasid dopingut ka eestlased Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Algo Kärp.

Prokuröri sõnul on praeguse seisuga Schmidti dopingulaboriga seotud 23 sportlast, lisaks eestlastele on nimekirjas veel itaallasi, sakslasi ja austerlasi. Uurimise all on ka terve hulk muid abilisi, eeluurimisvanglas on vähemalt üks neist.

Schmidti advokaat Juri Goldsteini sõnul on tema klienti vanglas hoitud liiga kaua ja see on seadusevastane. Ta esitas vastava taotluse konstitutsioonikohtule. Prokuratuuri pressiesindaja sõnul on kõik seadusega kooskõlas ning Schmidt ja tema abiline ei pääse niipea vabadusse.

145 lehekülje pikkuses süüdistuses käsitletakse Schmidti tegevust alates 2011. aastast. Sel perioodil tegeles ta veredopinguga ja vahendas ka kasvuhormooni. Kokku maksid sportlasted talle erinevate teenuste eest vähemalt 250 000 eurot sularahas.

Saksamaa meedias ennustatakse, et Schmidt võib vangi minna kuni kümneks aastaks.