Gert Kullamäe ja Kalev Kruus kommenteerivad täna õhtul Leedu ja Horvaatia 1995. aasta EM-poolfinaali.Foto: Martin Ahven
Korvpall
11. aprill 2020, 16:03

Gert Kullamäe kommenteerib Leedu superpõlvkonna 25 aasta tagust EMi poolfinaali

Täna õhtul kell 21.30 näitab TV3 Sport 1995. aasta korvpalli Euroopa meistrivõistluste poolfinaalmängu Leedu ja Horvaatia vahel, mida koos Kalev Kruusiga kommenteerib meie korvpallilegend Gert Kullamäe, kes on mänginud ka ise paljude kohtumises osalenud meeste vastu.

Leedu 90:80 võidumängus saab näha tõelist tähtede plejaadi. Leedukatest olid erilises hoos Šarūnas Marčiulionis ja Arvydas Sabonis, kellest esimene viskas 27 punkti ja hankis 7 lauapalli, teine tõi 26 punkti ja võttis maha lausa 17 lauapalli.

Neid toetasid Artūras Karnišovas ja Rimas Kurtinaitis, kes viskasid vastavalt 19 ja 16 punkti. Kusjuures need neli meest tõidki Leedule pea kõik punktid: 88 90-st.

Horvaatia tiimis korjas Dino Radja 25 ja Arijan Komazec 17 punkti. Superstaar Toni Kukoc, kes mängis NBA-s Chicago Bullsi ridades legendaarse Michael Jordani kõrval, tõi sel korral vaid 10 punkti.

Leedu korvpallureid juhendas Vladas Garastas. 1995. a Eurobasketi finaalis kaotasid nad dramaatiliselt Jugoslaaviale ja võitsid hõbemedali. Horvaatia jäi pronksile.

Kreekas toimunud turniiril võitis Leedu nii Horvaatiat, Saksamaad, Kreekat, Itaaliat, Rootsit kui ka Venemaad, kuid kaotas mõlemad korrad Jugoslaaviale. Horvaatia kaotas vaid korra ja seda just poolfinaalis Leedule.

Leedulane Šarūnas Marčiulionis valiti turniiri kõige väärtuslikumaks mängijaks. Ta viskas keskmiselt 23,7 punkti, mis oli võistluste parim tulemus.