Sir Striling Moss (keskel) nautimas Kylie ja Danni Minogue' seltskonda.Foto: AP/Scanpix
Vormel 1
12. aprill 2020, 14:01

Suri vormelilegend, kes võitis 212 sõitu, kuid jäi ihaldatud tiitlita

Vormelilegend Sir Striling Moss suri 90aastaselt. Kuigi teda ei kroonitud kordagi vormel 1 maailmameistriks, peetakse Mossi kõigi aegade üheks paremaks piloodiks.

Moss lahkus pika haiguse järel. „Sõit kestis ühe ringi liiga kaua. Ta lihtsalt sulges oma silmad,“ ütles abikaasa BBC-le.

Sir Stirling Moss. Foto: Reuters/Scanpix

Aastatel 1951-1961 osales ta 66 vormel 1 etapil ja võitis neist 16. Neli hooaega järjest lõpetas ta meistrivõistlused teise kohaga, hiljem lisandus ka kolm pronksi. 2000. aastal lõi kuninganna ta rüütliks.

Ta kogus tuntust mehena, kes võis sõita ükskõik millise autoga ning lõpuks võitis ta karjääri jooksul koguni 212 erinevat võidusõitu. Üks kuulsamaid triumfe pärineb 1955. aasta Mille Miglia 1000 miili sõidult.

Moss on meenutanud, kuidas Juan Manuel Fangio andis talle võistluse eel tundmatu tableti, mille britt ka alla neelas. „Ma pole kindel, mis see oli, kuid kindlasti on see tänapäeval keelatud,“ meenutas Moss tähtsat päeva. 

Legendaarse sõidu võitis Mercedes Benz 300 SLR autoga kihutanud Moss, Fangio jäi teiseks, kaotades britile enam kui poole tunniga.