Chaunté Lowe on elus saanud palju võite, ent kõige olulisema kõrguse alistas ta mullu, kui seljatas rinnavähi.Foto: Reuters/Scanpix
Spordivaria
15. aprill 2020, 18:06

Supersportlased: esmalt alistad vähi, siis kõik konkurendid

Tokyo olümpiamängude edasilükkamisega säilis Chaunté Lowe'i unistus. Mullu rinnavähi diagnoosi saanud USA kõrgushüppaja treenib nüüd selle nimel, et osaleda järgmisel aastal oma viiendatel olümpiamängudel. Aga ta on vaid üks paljudest supersportlastest, kes alistanud esmalt vähi ja siis tagasi tippu rühkinud.

„Halvaloomulise kasvaja diagnoosi saamisele järgnevat psühholoogilist reaktsiooni on võrreldud mistahes teise väga traumaatilise kogemusega. Levinult kasutatakse selle teadmisega toimetulekut käsitledes samu „staadiume“, millest räägitakse leinaga toimetuleku puhul: eitamine, viha, kauplemine, masendus, aktsepteerimine. Oluline on märkida, et tegelikult ei esine ei leina ega raske haiguse diagnoosi puhul alati kõik need astmed ning kindlasti ei pea need käima täpses järjekorras. Tegemist on üldistava mudeliga, mis võimaldab paljudel inimestel neid protsesse lihtsamini mõista” kirjeldas psühholoog ja endine sportlane Jorgen Matsi.

Edasi lugemiseks: