Toyota on olnud viimaste aastate kiireim auto, ent kas järgmisel hooajal saab pidu läbi?Foto: AFP/Scanpix
WRC
15. aprill 2020, 21:26

TOHOH! Toyota WRC tiimi pidu on uueks hooajaks läbi? (1)

Ralliajakirjanik David Evans tõi välja huvitava nurga koroonaviiruse mõju kohta WRC sarja tiimidele. Tema sõnul võib Toyota saada järgmist hooaega silmas pidades tohutu tagasilöögi.

Evans toob välja kõneka fakti Toyota tiimi võimsusest. Alates 2018. aastast on Yaris WRC masin võitnud 542st kavas olnud kiiruskatsest 52%. Lisades siia juurde Toyota MM-tiitlid, on Evansi sõnul selge, et Yaris on olnud oma generatsiooni autodest selgelt kõige kiirem. Yarise ülemvõimu näitab ka koroonaviiruse tõttu ajutiselt peatatud käimasolev hooaeg, kus MM-tabeli nelja esimese mehe seas on kolm Toyota pilooti.

Ent praeguseid asjaolusid arvestades ei pruugi 2021. aasta Toyota jaoks kuigi roosiline tulla. Nimelt on FIA keelanud igasugused autode testimised esialgu vähemalt mai lõpuni ning see mängib kaardid kätte Toyota konkurentidele.

Kui Saksamaal resideeruv Hyundai ja Suurbritannia baasiga M-Sport on saanud oma järgmise hooaja autosid juba talveperioodil korralikult testida, siis Toyota seevastu on saanud seda teha vähe. Kuna Toyota tehas TGR Factory asub Tallinnas ja baas Kesk-Soomes Jyväskylas, siis talvisel perioodil valitsesid seal lumised olud, mis reaalsuses tulevad MM-rallil ette vaid Monte Carlos ja Rootsis. Põhirõhk läheb kruusale, ent lume tõttu on kruusapinnase testimisi olnud erinevalt konkurentidest Toyota järgmise aasta sõidukil minimaalselt.

Arvestades tõika, et mingil hetkel peavad WRC masinad hakkama valmistuma juba 2022. aastaks, mil minnakse üle hübriidmasinatele, tekib küsimus, millal ja kui palju saadakse Toyota 2021. autot ette valmistada.