Legendaarne mäng: BC Kalev/Cramo alistas 2018. aasta 15. mail Tartu Ülikooli ja võttis NBA valitseva meistrivöö järgmiseks 152 päevaks enda valdusesse.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
16. aprill 2020, 11:35

Tartu Ülikool ja BC Kalev/Cramo on olnud NBA jooksvad meistrid?! Võta või jäta, aga nii on!

Tartu Ülikooli korvpallimeeskond ja BC Kalev/Cramo on olnud NBA jooksvad meistrid?! Esmapilgul näib see väide justkui kurjast vaimust vaevatud kossusõbra hullumeelne sonimine, kuid tõepoolest: poole aasta jooksul on mitteametlik NBA meistrivöö asunud just nimelt Eestis!

Küllap on spordisõbrad kursis jalgpalli mitteametliku maailmameistritiitli formaadiga, kus profipoksi põhimõttel on valitsevaks meistriks meeskond, kes on alistatunud tiitlikaitsja. Läbi on hekseldatud kõik mängud alates kõigi aegade esimesest maavõistlusest 1872. aastal, mil Inglismaa alistas 4:2 Šotimaa.

Praegu hoiab mitteametlikku MM-tiitlit enda nimel Holland, kes kaitses seda 2019. aasta 19. novembril Eesti koondise vastu, kui võttis Amsterdamis 5:0 võidu. Mitteametlik tiitel oli meil endale võimalik napsata muuseas ka kahel puhul varem samal aastal, kuid paraku kaotasime 9. septembril Hollandile Tallinnas 0:4 ja 11. juunil saime toonaselt valitsevalt tšempionilt Saksamaal 0:8 nahatäie.

Ent korvpalli juurde tagasi. Nimelt on poolakad leidnud, et samal põhimõttel võiks selgitada ka NBA jooksvat meistrit. Tiitlivõistluse alguspunktiks valiti 2014. aasta 8. oktoober, mil valitsev meister San Antonio Spurs pidas Euroopas näidismänge ja kaotas viimase sekundi viskest Berliini Albale. NBA meistrivöö oli jäänud Euroopasse.

Pärast seda, kui Alba oli Euroliigas kaotanud Moskva CSKAle, jäi meistrivöö mõneks ajaks Venemaale, kuid 2014/2015 hooaja lõpuks sai selle enda valdusesse hoopis Tšehhimaa Nymburk.

Baltikumi klubidest võitis meistrivöö 2017. aastal esimesena Vilniuse Lietuvos Rytas, seejärel Klaipeda, Ventspils, Kaunase Žalgiris ja Šiualiai, kes alistas Žalgirise Leedu liiga põhihooajal.

Ning tänu sellele tuligi meie klubide tähetund! Šiauliai oli alistanud Tartu Ülikooli Balti liiga pronksiseeria esimeses mängus kahe punktiga, kuid teise mängu 2018. aasta 4. aprillil kaotasid kaheksaga ning koos Balti liiga pronksmedalitega tuli NBA jooksev meistrivöö Eestisse ja Tartusse.

Tartlased võitsid seejärel Eesti liigas kaks põhiturniiri mängu ja poolfinaalseeria Rapla Avis Utilitase vastu ning hoidsid vööd enda valduses 41 päeva, kuid finaalseerias Kalev/Cramole vastu ei saanud ning nii liikus meistrivöö pärast 15. mail toimunud finaalseeria avamängu Tallinnasse.

Et Kalev/Cramo võitis seejärel Tartut veel kolmes mängus ning jäi löömatuks ka hooajaeelsetes kohtumistes (ka need lähevad selles formaadis arvesse) ja viies esimeses mängu Eesti-Läti liigas, hoidsid nad vööd enda valduses 152 päeva - ühtlasi on see pikim aeg, mil vöö on järjest ühe meeskonna oma olnud! 14. oktoobril sai see ilus aeg paraku otsa, kui Ühisliigas kaotati võõrsil Moskva Himkile 73:80.

Rohkem pole meistrivöö meie klubide valdusesse jõudnud, praegu hoiab seda enda käes Istanbuli Anadolu Efes.

Lõpetuseks ka statistikat: kõige enam klubisid (16) on meistrivööd omanud Prantsusmaal, järgnevad Saksamaa (15), Türgi (9) ja Venemaa (8).

Päevade mõttes, mil vöö on kokku mõnes riigis olnud, juhib Saksamaa (450), teine on Venemaa (430), kolmas Prantsusmaa (343), neljas Türgi (250) ja viies Eesti (193).

Klubidest on kõige kauem vööd vallanud CSKA (kokku 187 päeva), neile järgnevad RASTA Vetšta (245), Nymburk (155) ja Kalev/Cramo (152). Kuid Kalevile kuulub selle numbriga võimsalt vöö järjest omamise aeg, Nymburk on siin teine (132 päeva järjest) ja RASTA  (116) kolmas. 

Loe NBA mitteametlikust tiitlist pikemalt SIIT!