Mati Alaver kohtupingis.Foto: Tiit Tamme
Doping
16. aprill 2020, 20:20

Pordi kriitika Alaveri protsessi kohta: õppisime, et kui lepitakse kokku, siis võib kurjategija rahulikult eluga edasi minna (2)

Spordibioloog Kristjan Port ütles ETV saates „Ringvaade“, et avalikkus sooviks Mati Alaveri kohtuasjast õppust võtta, kuid seda pole võimalik teha, sest kohus kuulutati kinniseks ning toimikud pole avalikud.

„Eesti seadused näevad ette, et kokkuleppemenetluses ei pea isegi süüd tunnistama. Kui vaatame, keda on petetud, siis ohvriks pole kohtunik, vaid Eesti spordiavalikkus, kes ei saa antud juhul sellest loost mitte midagi õppida,“ rääkis Port. „Õppisime vaid seda, et kui lepitakse kokku, siis võib kurjategija suhteliselt rahulikult oma eluga edasi minna. Soovin ajakirjanikele edu kohtuvaiete lõpetamisel.“

Port vihjas tänasele uudisele: Riigikohtu kriminaalkolleegium asus oma lahendis seisukohale, et pärast kriminaalmenetluse lõppu saab avaliku teabe seaduse, isikuandmete kaitse seaduse või arhiiviseaduse alusel taotleda juurdepääsu kriminaalasja kohtutoimikule ka juhul, kui kriminaalasja arutati kinnisel kohtuistungil.

Kriminaalasjas, milles Alaver mõisteti süüdi dopingukuriteos, vaidlustas AS Ekspress Meedia pärast kohtuotsuse jõustumist Harju maakohtu otsustuse arutada seda kriminaalasja kinnisel kohtuistungil. Kaebaja hinnangul rikkus kohtu selline samm ajakirjandusvabadust, sest just kohtuistungi kinniseks kuulutamisele viidates keeldus maakohus ka pärast kriminaalmenetluse lõppu kohtutoimikut ajakirjanikule tutvustamast.

„Usun, et oleme õigusriik ja kõik mõistavad, et inimestel on õigustatud ootus aru saada, mis on toimunud, kui sügavalt meid peteti ja kas meil on põhjust õppida, et tulevikus seda ei korduks,“ jätkas Port.