Aleksandr Lukašenko meelest aitab koroonaviiruse vastu püha kolmainsus: viin, saun ja jäähoki.Foto: Reuters/Scanpix
Spordivaria
17. aprill 2020, 17:09

Ekspert selgitab, miks Valgevenes tehakse siiani sporti: Lukašenka ei saa tunnistada, et ta eksis

65aastase Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka suhtumine koroonaviiruse pandeemiasse erineb oluliselt teist riigipeade omast. Sellal kui mujal Euroopas on sport keelatud, siis Valgevenes käivad atleedid uljalt väljakul.

Lukašenka on viimastel kuudel silma paistnud väga lennukate sõnavõttudega. Mees on kutsunud viinajoomist, saunavõttu ja jäähoki mängimist parimaks koroonaviiruse raviks. Samal ajal peab ta kõiki välismaiseid kolleege hüsteerikuteks.

Suure hooga käib ka Valgevene jalgpalliliiga. Kuigi Lukašenka kutsub inimesi siiani mänge külastama, siis viimastes matšides on tervise pärast muret tundev publik ise koju jäänud ja staadionitel pole enam masse näha.

Soome välispoliitikainstituudi programmijuht Arkadi Moshes sõnab sealse rahvusringhäälingu portaalis, et president Lukašenka uhkus ei luba eksimust tunnistada. Eksperdi sõnul joonistub välja kolm põhjust, millest esimene on seotud majandusega. Moshes, kes on karjääris pikka aega Valgevene poliitikat uurinud, tuletab meelde, et Valgevenel pole koroonaviiruse vastu võitlemiseks samu ressursse nagu paljudel teistel riikidel.

"Valgevenel oli majanduslikke raskusi ka koroonaviiruse pandeemiata. Olukorda on mõjutanud ka naftahindade langus ja jahenenud suhted Venemaaga," vahendab Moshes Yle Spordile. "Teine Lukašenka valitud joone tagamaa on ilmselt see, et Valgevene on kindlalt toetunud riigi enda juhitavale tervishoiusüsteemile."

Mehe sõnul on kolmas ja kõige olulisem põhjus seotud Lukašenka kui persooniga, kes on valitsenud riiki enam kui 25 aastat. "Paljud pikka aega võimul olnud valitsejad usuvad, et nad teavad kõike paremini kui teised."

Lukašenka tegevus kajastub ka spordis. Valgevene sarjad on siiani täies hoos, samal ajal on ülejäänud spordimaailm pandeemia tõttu nädalaid seisnud. Veel paar nädalat tagasi mängis Lukašenkat jäähokit ja mees ei tahtnud midagi kuulda sporditegevuse peatamisest. Siiski tuli hiljuti teade, et Valgevene naiste jalgpallihooaja algus lükkub koroonaviiruse tõttu edasi. Moshes ei usu, et see näitab Lukašenka valitud joone muutumust.

"Valgevene on võtnud kasutusele mõned pehmed meetmed. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks soovitati vanematel inimestel jääda koju ja koolilaste kevadvaheaega pikendati kahe nädala võrra. Naiste jalgpallisarjade edasilükkamist võib pidada üheks sarnaseks meetmeks," selgitab Moshes. "Ent samas võib Lukašenkale olla vastumeelne raha kulutamine sarjale, mis pole kunagi kellelegi erilist huvi pakkunud."

Valgevenes on ametlikult registreeritud üle 4000 koroonasse haigestunud inimese ja neljapäevase seisuga oli surnud 40 inimest. Tegelikud arvud on tõenäoliselt märkimisväärselt kõrgemad, sest riigis pole laiaulatuslikku testimist ette võetud. Moshes ei usu, et Lukašenka joon lähitulevikus muutub.

"Võimud on avalikult öelnud, et riigis on väga vähe nakatunuid. Tehakse küll väikeseid korraldusi, kuid väga kaugel ollakse sellest, et tunnistada probleemi olemasolu," väidab Moshes. "Lukašenkal pole soovi ega poliitilist mänguruumi, et tunnistada oma eksimust. Ta jätkab sama joont nagu varem – osaliselt oma sisetunde ja osaliselt rahalise kitsikuse tõttu."

Valgevene opositsioon on Aleksandr Lukašenko tegevust tugevalt kritiseerinud. Moshesi sõnul on veel vara öelda, kuidas koroonaviiruse kriis mõjutab presidendi populaarsust. Lukašenko, keda peetakse Euroopa viimaseks diktaatoriks, kandideerib augustis taas presidendiks. "Lukašenko võib valitud teest ka kasu saada. Alternatiiviks oli majanduse kokkuvarisemine, inimeste vaesumine ja tänu sellele kaudu võimu kaotamine," selgitab Soome ekspert.