Frank Liivak näitab väljakul tihti välja siiraid emotsioone.Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
17. aprill 2020, 19:21

Eesti meistri elu karantiinis: „Täna leidsin ühe korraliku tsenderduse, mis oli küll vastu seina, aga ikkagi!“

„Õue minnes võtan tavaliselt pallid kaasa. Kui leian vaba murupinna, siis saab palli katsuda küll. Igapäevaselt seda ei juhtu, aga proovin vähemalt ülepäeviti,“ kirjeldab valitsev Eesti jalgpallitšempion Frank Liivak karantiiniaega. Vutiväljakud on kõik lukustatud, erandiks pole ka Liivaku kodu kõrval asuv Lilleküla areen.

Mullu Eesti koondise särgis kaheksa korda väljakul käinud ja põhitegijate sekka kerkinud Liivak tõdeb, et käes on huvitav aeg, kus tuleb olla nii kaval kui ka tugev, erilise väljakutse seab just vaimne pool.

Memphis Depay ja Frank Liivak. Foto: AP/Scanpix

„Kohati on treeningkoormused isegi karmimad, kui tavahooajal. Praegu ongi mõnes mõttes jälle ettevalmistusperiood, mis ongi jalgpallis kõige raskem. Ma ei julge küll kõigi eest rääkida, aga mulle tundub, et praegune periood on tegelikult kõige väljakutsuvam just vaimselt. Trennidega tuleme toime, aga kõige keerulisem on vaim. Kui selle korda saab, siis pole hullu – elame selle üle tuleme isegi tugevamana välja,“ ütleb ta.

Mil moel Eesti parimas jalgpalliklubis keerulisel ajal ikkagi harjutatakse? „Saame iganädalaselt kavad, mida peame täitma. Need on väga rasked – see on hea! Kavad on huvitavad, mitte ühekülgsed. See annab kõvasti juurde! Kui peaksin igapäevaselt lihtsalt metsas jooksma, oleks asi kordades keerulisem.

Üldiselt on mu päev samasugune nagu tavaliselt. Ärkan, lähen trenni, tulen tagasi ja söön, siis tuleb kas teine trenn või algab vaba aeg. Üldises graafikus polegi midagi muutunud. See osa on muidugi uus, et ringi ei saa liikuda ja peab kodus olema. Nuputan siin erinevaid tegevusi endale,“ selgitab 23aastane välejalg, kes võib edukalt täita erinevaid positsioone nii poolkaitses kui ka rünnakul.

Frank Liivak. Foto: Erki Pärnaku

„Veebi teel teeme ka ühistreeninguid, näiteks jõuharjutusi saab teha koos. Tegelikult on see ikka päris vahva. Muidu olime harjunud nägema üksteise nägusid iga päev. Eks nüüd ikka igatsed... Vähemalt kord nädalas oleme saanud video teel kokku. Zoomi kaudu tegime ka n-ö team-building'ut. Praegu on populaarsed igasugused viktoriinid ja muu sarnane. Neid on Zoomi kaudu hea teha. Samasugused tegevused on tekkinud ka väljaspool Florat. Uus maailm – täitsa põnev!“

Pargis või metsavahel saab ka üksinda igati edukalt sooritada palliga erinevaid tehnikaharjutusi. Kui aga mitte kuskil pole jalgpalliväravaid, siis millal tegi Liivak viimati tsenderdusele või pealelöögile sarnanevat liigutust?

„Kui ausalt öelda, siis täna (neljapäeval – toim)! Enne seda oli ikka pikk paus... Täna leidsin ühe korraliku tsenderduse, mis oli küll vastu seina, aga ikkagi! Selliste kohtade leidmiseks peab olema väga nutikas, sest kõik jalkaväljakud on kinni. Käin mööda parke ja otsin häid kohti.“

Emre Can ja Frank Liivak. Foto: AP/Scanpix

Liivak on varem meenutanud, kuidas ta Hollandis üles kasvades kõvasti hoovivutti mängis. Kas selline taust tuleb nüüd ka mingis mõttes kasuks? „Tuleks, kui tohiks inimestega koos mängida. Samas Martin Reim ütles õigesti: eestlaste jaoks pole kunagi liiga palju tehnikatrenni. Õige märkus. Praegu on hea aeg individuaalset külge arendada.“

Frank Liivak:

  • 23aastane jalgpallur

Klubikarjäär:

  • 2004-2013 Almere City (Holland)
  • 2013-2014 Napoli (Itaalia)
  • 2015-2016 Alcobendas Sport (Hispaania)
  • 2017-2018 Sarajevo (Bosnia ja Hertsegoviina)
  • 2018-… FC Flora

Eesti koondis:

  • U16: 2 mängu
  • U17: 12 mängu, 4 väravat
  • U19: 12 mängu, 5 väravat
  • U21: 29 mängu, 4 väravat
  • U23: 2 mängu
  • A-koondis: 17 mängu, 2 väravat
Zakaria Beglarišvili ja Frank Liivak (paremal) Foto: Martin Ahven